Pozsonypüspöki – Nagy Józsefre emlékezett a Csemadok

Nagy JózsefNagy József képzőművész születésének 95. évfordulójára emlékeztek Pozsonypüspökin.

Pozsonyban, a Képzőművészeti Főiskolán folytatott művészeti tanulmányokat 1953–1959 között. Mesterei: Vincent Hložnik, Orest Dubay.

Munkássága a szlovákiai magyar kultúra szerves részét képezi.

1959 óta illusztrálta a Dolgozó Nő, Nő, Hét hetilapokat, grafikái jelentek meg az Új Szó, Pravda napilapokban, az Irodalmi Szemle irodalmi folyóiratban; a Madách Könyvkiadó kiadványait illusztrálta. A pozsonyi Pedagógiai Könyvkiadó Magyar Osztálya részére több mint 40 magyar iskoláskönyvet, az Egyházi Kiadó részére mind magyar, mind szlovák könyveket illusztrált.

Grafikai munkásságában a realista figuratív szemléletből indult ki, fejlődésében az absztrakt expresszionizmusig több formavilágot alakított ki, mindig a témától vezetve.

Grafikák mellett gobelinterveket is készített. Több munkája (murális és grafikai alkotások) készült az egyházművészet terén (Vajkán, Boldogfán, Újfalun, Ipolybalogon, Szinyéren, Szentmárián, Gyimesen és másutt).

1961-től kiállító művész. Hazai és magyarországi kiállításain kívül műveit láthatták Belgiumban, Svédországban és az USA-ban is.

1989-ben egyik alapítója volt a Csehszlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának, majd később a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának tevékenységében is részt vett.

 

További hasonló témájú videók