https://youtu.be/vDiHFvFlge4

A legjobb európai Lux közönségdíjas alkotás a Colectiv

A Colectiv  című román-luxemburgi dokumentumfilm nyerte el a legjobb európai filmnek járó 2021-es Lux közönségdíjat, amelyet az Európai Parlament elnöke, David Sassoli adott át a rendezőnek, Alexander Nanaunak szerdán Strasbourgban.

A dokumentumfilm címe a Colectiv bukaresti szórakozóhelyre utal, ahol 2015-ben egy tűzvészben 27 fiatal vesztette életét és 180 ember megsebesült.

A film a Gazeta Sporturilor néhány újságírójának nyomozását követi a román egészségügyi rendszer korrupciójáról, amelyet a bukaresti Colectiv klub katasztrófája kapcsán tártak fel.

Világpremierje 2019. szeptember 4-én volt a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, két nappal később sikerrel szerepelt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, szeptember végén pedig elnyerte a legjobb nemzetközi dokumentumfilmnek járó Aranyszem-díjat a Zürichi Filmfesztiválon. Magyarországon először a 16. Verzió Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmjeként vetítették 2019. november 12-én a Trafóban.

Az alkotást Románia nevezte a 2021-es Oscar-díjra a legjobb dokumentumfilm, valamint a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában. Mindkét kategóriában jelölték.

A film egy újságírócsoportot követ, amely azt vizsgálja, hogy az égési sérültek közül miért haltak meg 37-en a kórházban annak ellenére, hogy sebeik nem voltak életveszélyesek.

„A film emberéletekbe kerülő, rémisztő nepotizmust és korrupciót tár fel, de azt is bemutatja, hogy bátor és elszánt emberek képesek megállítani a korrupt rendszereket” – olvasható az Európai Parlament sajtóközleményében.

A rendező a díjátadó ünnepségen arról beszélt, hogy a díj a tragédia áldozatai és családjuk, valamint az ügyet feltáró független sajtó előtt tiszteleg.

„Küzdeni akarunk a korrupció ellen Európában, és szabad sajtóra vágyunk. Kulturális ismeretek és szabad sajtó nélkül a társadalmak nem képesek fejlődni.”

A másik két döntős film Thomas Vinterberg dán rendező Még egy kört mindenkinek, és Jan Komasa lengyel rendező Corpus Christi című alkotása volt. A végső rangsor 50-50 százalékban a közönségszavazatok és az európai parlamenti képviselők voksai alapján alakult ki.

A Lux-díj a kontinens fontos politikai vagy társadalmi problémáira reflektáló alkotásokat részesíti elismerésben, célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a győztes alkotásokat eljuttassa minden országba és elérhetővé tegye mindenki számára.

További hasonló témájú videók