CsaládFÁK – Nagy József emlékkiállítása Dunaszerdahelyen

Tíz esztendeje, 2013-ban hunyt el Nagy József Pozsonypüspökin élő és alkotó képzőművész. Az emlékkiállítás témája elsősorban a Csallóköz – 7 faliszőnyeget és 5 faliszőnyegtervet mutatnak be az érdeklődő közönségnek, továbbá válogatást a képzőművészeti alkotásaiból.

Nagy József Pozsonyban, a Képzőművészeti Főiskolán folytatott művészeti tanulmányokat 1953–1959 között. Mesterei: Vincent Hložnik, Orest Dubay.

1959-től sokat foglalkozott könyv- és folyóirat-illusztrálással. Grafikák mellett gobelinterveket is készített Több munkája – murális és grafikai alkotások – készült az egyházművészet terén. 1961-től kiállító művész. (Cseh)szlovákián kívül Magyarországon, Belgiumban, Svédországban és az USA-ban voltak egyéni és csoportos tárlatai.

Elkötelezett megörökítője volt szülőföldjének, valamint Csallóköz monda- és hitvilágának. 1989-ben egyik alapítója volt a Csehszlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának, majd később a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának tevékenységében is részt vett.

Az emlékkiállítás 2023. november 9-től december 2-ig látogatható a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban.

A kiállítás megnyitója 2023. november 9-én (csütörtök) 17,00 órakor lesz.

Fenti kisfilmünket a művész műtermében forgattuk.

Kapcsolódó:

Pozsonypüspöki – Nagy Józsefre emlékezett a Csemadok

További hasonló témájú videók