https://youtu.be/jmtA1s_187k

Mátrai Zsuzsa 80

80 éves ma Mátrai Zsuzsa táncdalénekes. Az 1960-as évek elején tűnt fel a zeneszerző Majláth Júlia tanítványaként. Énekesnőként a szép, érthető szövegmondását a színművészeti főiskola neves beszédtanárának köszönheti: Fischer Sándor is tanította. Igazi sztárrá csak külföldi fellépőútjai után vált. A korábban megszokott, mikrofonhoz kötött, korlátozott gesztusokkal jellemezhető előadásmód helyett dinamikusan mozgott, táncolt.

Első nagy slágerét, a Látod ez a szerelem címűt (1965) számos más követte: Ördögből angyal lehetnél, Élj vele boldogan, Pattanj fel, Mindenkit érhet szerelem, Voltak szép napok vagy éppen a Hol van az az idő.

Állandó résztvevője volt a Táncdalfesztiváloknak; valamennyin indult, ám egyiken se kapott díjat, és Mátrai-nagylemezt sem készítettek vele. Több kislemeze azonban megjelent, rádiófelvételei készültek. Sokféle műfajban énekelt: táncdalt, cigánydalt, musicalt, örökzöldet, magyarnótát, sanzont vagy dzsesszt. Az 1970-es évektől a Kamara Varietében lépett fel, majd Budapest éjszakai szórakozóhelyein a Béke Szálló kupolatermében, az Astoriában, a Moulin Rouge-ban, a Maxim Varietében már nemcsak énekelt, hanem táncolt is. Vogel Eric által tervezett jelmezekben lépett közönség elé, látványos revüműsorok ünnepelt dívájaként.

https://youtu.be/UyHoPJp9-zI

https://youtu.be/JucLVJ7DxoE

https://youtu.be/m6XjcBcPS44

https://youtu.be/gHv1yQT6_9w

https://youtu.be/CkHyEdWq7DQ