Samuell Beckett és A játszma vége

115 éve született Samuel Beckett (1906–1989) ír származású, angol, majd francia nyelven alkotó író, költő, esszéista (műveit az egyikről a másik nyelvre ő fordította le).

1927-ben franciából és olaszból szerzett bölcsészdiplomát a dublini Trinity College-ban. 1928–30-ban a párizsi École Normale Supérieure-ön dolgozott angol lektorként, majd 1931–32-ben francia előadó volt a Trinity College-ban. 1932-36 között felváltva élt Londonban, Német- és Franciaországban. 1937-ben Párizsban telepedett le, ahol előbb Joyce-szal ismerkedett meg (titkári teendőket látott el mellette, tanulmányt írt róla, szellemi örökösének vallotta magát), majd Duchamp és Giacometti környezetéhez tartozott.

Ekkor kezdődött az a kétnyelvűség, mely későbbi írói munkásságának kivételes sajátosságot adott.

Tevékenyen részt vett az ellenállásban, de a felszabadulást követően azonnal visszavonult a politikai szerepléstől, mert úgy vélte, hogy a művész csak magánemberként lehet társadalmilag elkötelezett. Rövid Proust-monográfiája, 1931 a szakirodalomban máig kiemelkedő teljesítménynek számító, filozófiai igénnyel megírt értelmezés. Világképe már ekkor körvonalazódik: szerinte az életben a szenvedés és az unalom időszakai váltakoznak.

Beckett, esztétikai önmeghatározásai szerint, annak kifejezését becsülte, hogy „nincs mit kifejezni, nincs mivel és nincs miből kifejezni, hogy nem létezik a kifejezés ereje, a kifejezés vágya, csak a kifejezés kötelessége”; olyan művészetről álmodott, mely „nem lázad saját fenséges jelentéktelensége ellen.”

Samuel Beckett: A játszma vége (Színháztörténeti dokumentum)

A székesfehérvári Kölcsön Színház 1986-os előadása a Teleki Blanka Gimnáziumban. A dráma előadott szövege nem teljes, azt Fertő László rendező rövidítette. A felvétel VHS videóra készült, majd az 5-6 évvel később arról készült újabb VHS másolat került digitalizálásra mintegy 20 évvel az előadás után. 

Kurtág György Samuel Beckett drámája nyomán írt operáját 2018 novemberében mutatták be Milánóban. A Teatro alla Scala előadását Pierre Audi rendezte, a produkció később Amszterdamban is színre került.

A budapesti, 2021. április 7-i online előadáson az Óbudai Danubia Zenekar működik közre, az együttes aktívan részt vett az ősbemutató előmunkálataiban, a muzsikusok közvetlenül a szerzőtől kapták az instrukciókat.

Kapcsolódó: 

Kurtág, a legnagyobb Beckett-fordító

Vezető videó:

SAMUEL BECKETT: A JÁTSZMA VÉGE
 
Fordította: Kolozsvári Grandpierre Emil
Rendező: TOMPA GÁBOR
 
Szereplők:
Hamm: BÍRÓ JÓZSEF
Clov: BARTHA LÁSZLÓ ZSOLT
Nell: BILUSKA ANNAMÁRIA
Nagg: MAKRA LAJOS
 
Dramaturg: VISKY ANDRÁS
Díszlet- jelmeztervező: DOBRE-KÓTHAY JUDIT
Rendezőasszisztens: NAGY BOTOND
Pezsgőt készítette: NAGY BOTOND, ERŐSS LÁSZLÓ
 
Kiemelt kép:

Samuel Beckett – The British Library • Készítő: © ullstein bild 

 

A Godot-ra várva című darab archív felvételét a Csiky Gergely Színház Stúdiószínháza előadásban szombat délutáni műsorunkban láthatják.

További hasonló témájú videók