https://youtu.be/AOpzNo4ROqQ

Déri János – a legendás televíziós, akiért egy egész ország rajongott

70 éves lenne ma Déri János publicista, riporter, televíziós műsorvezető és szerkesztő; gépészmérnök. A vele készült utolsó, megrázó interjú nemrég került fel a világhálóra (lent).

Nagy Bandó András így jellemezte:

„Sajátosan forgott az agya, másként rakta össze az információkat, másként kérdezett és másként fogadta a válaszokat. Szokatlan bölcsesség sugárzott belőle, vállalta, hogy rákkal a testében is dolgozzon, más már összeomlott volna.”

Néhány nappal halála előtt azt mondta:

„Három év múlva már senki nem fog emlékezni rám.”

Emlékét ma is őrzi az Április 14. Alapítvány és a Déri János-díj, melyet minden évben olyan sokoldalú, kimagasló közéleti szereplőknek adományoznak, akik maradandót alkottak pályájuk során.

Az 1992-ben eltávozott riporter emléke előtt tisztelegve az ő nevét vette fel 2005. január 13-án a Dunaújvárosi Főiskola Kommunikációs Intézete és Médiacentruma. A névadó ünnepségen a családtagok mellett feltűntek egykori pályatársai és barátai is. A róla készült térplasztikát az édesanya, dr. Déry Jánosné, dr. Bognár László rektor, Sváby András, az intézet első szakmai igazgatója és Molnár István, a Kerpely Antal Kollégium igazgatója leplezte le.

2005-ben adta ki Rózsa Péter az életéről szóló könyvet A Déri: egy profi civil karrierje címmel.

Fényképe a mai napig megtalálható a Hócipő minden számának 31. oldalán. Napló gyermekeimnek című rovata ezen az oldalon jelent meg rendszeresen egészen haláláig.

Egyik műsorát idézzük fel:

https://youtu.be/qk9j4dfq-4Y

Déri János megrázó vallomása a nem sokkal a halála előtt készült utolsó televíziós interjújában.