https://youtu.be/2EIjlFdXzFk

Samuel Beckett: Godot-ra várva

Ascher Tamás rendező

A Csiky Gergely Színház Stúdiószínháza (Kaposvár) 1975-ös előadása – ennek archív felvételét láthatják. A bemutatót 1975. december 20-án tartották.

A szerző szavaival:

„Nem hiszem, hogy művem pesszimista. Nem állíthatom, hogy szereplőim kétségbeesése optimizmust sugallna. De azt igen, hogy embereim mégis makacsul követik útjukat. Darabjaim kulcsszava a talán.”

Az abszurd dráma alapműveként köztudatba vonuló Godot-ra várva egyszerre szól reményről és reménytelenségről, időről és időtlenségről, életről és elmúlásról, vágyról és közönyről. A beteljesülés bizonytalan. Csak egy dolog biztos: a várakozás.

A Godot-ra várva egy olyan darab, aminek a szerző akaratából különös módon előbb volt a rádiós bemutatója, mint a színházi, noha színházi darabnak íródott. Ebből az alkalomból akkor a szerzővel készítettek egy interjút. Beckett  ezt találta  mondani az interjúban:

„Nem tudom, kicsoda Godot. Azt pedig főleg nem tudom, hogy létezik-e. És azt sem tudom, hogy hisznek-e benne vagy sem – mármint azok ketten, akik várnak rá (…) Estragont, Vladimirt, Pozzót, Luckyt csak kevéssé ismerem, annyira biztosan nem, hogy értsem is őket – és azt sem tudom, hol és mikor léteznek. Majd ők elmagyarázzák.
Nélkülem.
Én és ők végeztünk egymással.”

https://youtu.be/RHxvL5wbzNw

Samuel Beckett: Godot-ra várva • Színmű két felvonásban

Rendező: Ascher Tamás

Ascher Tamás a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után bölcsészeti tanulmányokat folytatott, 1973-ban szerzett rendeződiplomát. Szép Ernő Patikájával vizsgázott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, ahová szerződése is szólt. 1978-ban Zsámbéki Gábor hívására a társulat néhány vezető művészével együtt az újjászervezett Nemzeti Színházhoz szerződött. Vendégként továbbra is folyamatosan dolgozott Kaposváron, 2003-ig a színház főrendezője volt.

1989-től a Katona tagja, 2011. február 1-től a színház főrendezője. 2021-től a Művészeti Tanács tagja. 2006. szeptemberétől 2014-ig a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja.

Szereposztás:
Estragon: Koltai Róbert
Vladimir: Jordán Tamás
Pozzo: Helyey László
Lucky: Lukáts Andor
Fiú: Helyey Áron

Közreműködő:
fordította: Kolozsvári Grandpierre Emil
díszlettervező: Pauer Gyula
jelmeztervező: Pauer Gyula

Forrás. Helyey Áron

További hasonló témájú videók