Öltözködött már mikrogravitációban?

mikrogravitációban
Nogucsi Szoicsi

Nogucsi Szoicsi a JAXA űrhajósa remek videókat készít a Nemzetközi Űrállomáson. Ebben éppen azt mutatja be, hogyan veszi fel a mikrogravitációban a SpaceX könnyű űrruhaját, amit indítás és visszatérés közben viselnek a Dragon űrhajósai.

A mikrogravitáció (általában közelítően ekvivalensnek tekintjük a súlytalansággal) az az állapot, amelyben egy testre kizárólag gravitációs erő hat inerciarendszerben vizsgálva. A Földön, vákuumban eső test a súlytalanság állapotában van, hasonlóképpen az orbitális pályán haladó testekkel. Mindkettő szabadesést végez.

A mikrogravitáció nem feltétlenül jelenti a gravitáció hiányát, és gyakorlati esetekben a mikrogravitáció a szabadeséssel tekinthető azonos értelműnek. A „mikro” előtag azt jelzi, hogy a test súlya elenyészően kicsi (a földinek egymilliomod része vagy még kisebb).

A súlytalanság a légkörben is előállítható, ha a repülőgép parabolapályán a földfelszín felé zuhanva halad. Rutinszerűen alkalmazzák az űrhajósok kiképzése során, időtartama rendszerint 25 másodperc. Ezzel a módszerrel forgatták az Apolló 13 és több más film film súlytalanságban játszódó jeleneteit is.