Az itáliai fagylaltművészet egyeteme és múzeuma

A bolognai Gelato University mellett található a Carpigniani fagylalt múzeuma, ahol egészen az 1600-as évekig vezetik vissza az itáliai fagylaltművészet múltját. A vezetett múzeumlátogatás közben kóstolni is lehet, beleleshetünk az olasz fagyikészítés rejtelmeibe, és azt is megtudhatjuk, mely olasz vidékekre milyen ízek jellemzőek.

Bologna ékszerdobozra hasonlító belvárosától alig 20 perc autóútra található egy szürke kisváros, Anzola dell’ Emilia. 2012-ig sokan azt sem tudták, hogy a hely létezik, holott a Carpigiani cég 1946 óta itt gyártja a világ szinte minden pontján megtalálható híres fagylaltgépeit. Néhány évvel ezelőtt azonban úgy gondolták, hogy a fagylalt egyetemük mellett megnyitják a fagylaltmúzeumot is. 

A kiállítás nemcsak a fagylaltkészítéshez használt gépeket mutatja be, hanem a fagylalt gasztronómiai történetét is. Elsősorban fotókra, illusztrációkra, gépekre és interaktív bemutatókra hagyatkoznak, ami persze nem jelenti azt, hogy fagylaltozás nélkül kellene elhagynunk a helyet. A múzeum húsz fagylaltgépet mutat be, közöttük a 19. században kézzel hajtott keverőktől a bolognai Otello Cattabriga 1927-ben működésbe helyezett motoros fagylaltgépéig. De láthatók a legmodernebb technológiával üzemeltetett gépek is.

A múzeum reflektorfényében természetesen egy fagylaltkészítő gép áll, amelyet 1938-ban használtak, s eredeti Carpigiani. A Carpigiani a világ legjobb fagylaltgépe. A gép feltalálójáról, Bruto Carpigiani-ról kapta a nevét.

1944-ben a Carpigiani testvérek, Bruto és Poerio Carlo feltalálták a világ első önműködő fagylaltgépét (Autogelatiera). 1946-ban alapítottak egy céget, hogy az általuk létrehozott sikert tovább építsék. Innen kezdett a Carpigiani a hagyományos fagylalt, köznapi nyelven olasz fagylalt piacán nőni, majd vezető gyártó lenni.

Carpigiani fagylaltgép mostanra megtalálható a világ minden táján, hogy terjessze az egész világon az olasz fagylalt kultúráját.

A fagylaltipar a II. világháború utáni olasz gazdasági talpra állásában is szerepet játszott, és ma is sikeres ágazatnak bizonyul.

A múzeum alábbi kisfilmje a fagylalt történetét foglalja össze. Alább pedig a múzeum termeibe, illetve a fagylaltkészítés megtanulásának kulisszáiba pillanthatunk be.