Magyar filmek az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

© Illustration: Jean-Charles Mbotti Malolo

Nyilvános az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjának rövidfilmes része: több mint 2700 nevezés érkezett, melyek közül 53 ország 191 kisfilmjét válogatták be a versenybe. A rövidfilmek közé 44, az Off-Limits szekcióba 8, a Perspectives blokkba 22, a fiataloknak szóló programba pedig 12 alkotás került. A szervezők kiemelik, hogy ezen szekciókban összesen 43%-os a női rendezők aránya. A diplomafilmek versenyébe 47 kisfilmet választottak, itt a rendezők 60%-a nő. A tv-filmek és alkalmazott animációk blokkjába 26, illetve 32 alkotás került, 27% és 38%-os női rendezői aránnyal.

Négy magyar alkotás is versenybe került idén az Annécy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon: három munka a vizsgafilmek között, egy kisfilm pedig az alkalmazott animációs filmek kategóriájában versenyez június 14. és 19. között a világ egyik legjelentősebb animációs seregszemléjén.

A fesztivál idei programjába beválogatott négy magyar animáció közül három a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemhez (MOME) kötődik, egy pedig a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémián készült.

A MOME megbízásából született meg az intézmény névadója, Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulójára a Moholymotion című kisfilm (fent), amely az alkalmazott animációs filmek között száll versenybe.

A 125 másodperces Moholymotiont a Hen animációs stúdió – Darabos Éva, Kádár Melinda, Mákó Bori, Korcsok Lili – animálta, narrátora Galambos Péter, a zenét Iszlai József szerezte hozzá, a producer pedig Kollarik Tamás mellett Fülöp József volt. 

MOMÉ-s alkotások az Annécy Filmfesztivál diplomafilmes versenyébe is meghívást kaptak.

Mostoha Marcell Avant (Előre) címmel készített egy csaknem négy perces, absztrakt animációt a tér és a térben lét kérdéseiről. A képzőművészeti kiindulási pontokból táplálkozó film zeneileg és vizuálisan egyaránt azon a felfedezésen alapszik, melyet a kísérletezés általi tapasztalás ad. Nem tartalmaz konkrét cselekményt, viszont fixált motívumokhoz tér vissza, hogy aztán ismét átléphesse azok határait, majd újból visszatérhessen.

Lerch Júlia Needs (Szükségletek) című, 3D-s kisfilmje játékos módon, amorf testekkel, a fizikai törvényszerűségeket felrúgva mutatja be, hogy mennyire az elemi ösztöneink, a szükségleteink irányítanak minket, és mi történik, ha befolyásolni tudjuk őket. Az ötperces film szép fesztiválkörutat járt be eddig: nemzetközi premierje az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon volt és 13 fesztiválra válogatták be, többek közt a szlovén Animateka, a lengyel Animocje, az osztrák Vienna Shorts, a svájci Winterthur és az amerikai Sweaty Eyeballs filmfesztivál versenyében láthatták a nézők.

A diplomafilmek versenyében szerepel egy a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémián készült kisfilm is. Szegedi Adél kétperces, Jelszó a * * * * * * * * * – hoz című, 101 másodperces animációja gyerekkori emlékek, naplójegyzetek és ezek felnőttkori értelmezései körül forog.

https://www.instagram.com/p/CLj0dTcBQZN/?utm_source=ig_web_copy_link

További hasonló témájú videók