https://youtu.be/APmLeKx-CcU

Kálmán Imre: Marica grófnő – Budapesti Operettszínház 2001

Kálmán Imre: Marica grófnő – Budapesti Operettszínház 2001

Ha A Csárdáskirálynő Kálmán Imre legtöbbet játszott műve, akkor kétségkívül a Marica grófnő a legizgalmasabb és legkedveltebb. Ami nem csoda, hiszen egy slágerekkel teli, különleges, mégis korszerű történet elevenedik meg különböző, saját maguk gyártotta hazugságok hálójában vergődő szerelmes emberekről.

A történet kicsit romantikus, de viharos. A saját családi vagyonának nyakára hágó, gróf Endrődy-Wittenberg Tasziló szégyenében Erdélyben, a Decsényiek ősi birtokán vállal gazdatiszti állást, Török Béla álnéven. Minderről mit sem tudva, egy szerelmi csalódástól feldúltan érkezik haza Bécsből a birtok úrnője, Marica, hogy eltemetkezzen a vidéki magány csendjében. S mivel minden kérőjében hozományvadászt lát, elhíreszteli, hogy jegyese lett egy Zsupán Kálmán nevű bárónak. Közben persze felbukkan a Marica által csak kitaláltnak vélt Zsupán, aki Tasziló jó barátja, és kedvéért vállalja az álruhát, de e jelmezben beleszeret barátja húgába, aki persze mit sem ért az egészből. A sztorit egy útjáról eltérített levél, a „segítőkész” barátok és rokonok ténykedése bonyolítja, és természetesen elmaradhatatlan a lélekből szóló gyönyörű hegedűszó…

Ebben Kálmán Imre hihetetlen dallamgazdagsága, mely ezúttal is a legkülönbözőbb stílusokba kalauzolja a nézőt: az amerikai foxtrottól a shimmy-ig, a bécsi keringőtől a magyar csárdásig, no és a cigányzenéig. Csodaszép szólók, andalító duettek, vérpezsdítő táncok, látványos revü és igazi magyaros mulatás; Szép város Kolozsvár, Hej, cigány, Szent Habakuk, Ringó vállú csengeri violám… s közben mindannyiunknak megadatik a remény: meg lehet menekülni a legnehezebb helyzetekből is, sőt, meg lehet találni az igaz szerelmet, ha az embernek van gerince, szíve, bátorsága!

Forrás: Budapesti Operettszínház

Operett két felvonásban

Szereposztás:

Marica grófnő – Sáfár Mónika
Tasziló gróf – Nyári Zoltán
Liza, a húga – Szendy Szilvi
Liebenberg István – Kiss Zoltán
Bozsena grófnő – Lehoczky Zsuzsanna
Dragomir Populescu Moritz herceg – Földes Tamás
Kudelka, Bozsena hercegnő inasa – Dézsy Szabó Gábor
Tschekko, öreg szolga Maricánál – Marik Péter
Manja, cigánylány – Rikker Mária

Vezényel : Makláry László

Rendezte : Kerényi Miklós Gábor – Kero