Hógolyócsata reloaded – a Lumière testvérek filmje 1897-ből

Egy évvel azután, hogy a Lumière testvérek megdöbbentették a világot a kinematográffal rögzített felvételeikkel, például A vonat érkezésével vagy A munkaidő végével, 1896-ban elkészítették a Bataille de boules de neige, azaz a Hógolyócsata című alkotásukat.

A filmet Lyonban vették fel, és helyi polgárok láthatóak rajta, akik a frissen hullott hóval dobálják egymást, miközben egy mit sem sejtő biciklis a tűzvonalba hajt. A film eddig is elérhető volt Youtube-on, az eredeti fekete-fehér verzióban, de most utólagos színezést és képjavítást kapott.

Mint az Open Culture írta, a Lumièr testvérek felvételét Joaquim Campa dolgozta át, aki egy mesterséges intelligenciára is építő szoftvert, a DeOldify-t használta. A szoftver nem csak színekkel töltötte fel a felvételt, hanem a minőségét is jelentősen feljavította. 

https://youtu.be/uO4ZR1q3u4c

A hasonló AI-eszközöknek hála hatalmas lendülettel történik a régi, fekete-fehér felvételek digitalizálása és színesítése, de ezzel nem mindenki ért egyet: a British Library történésze, Luke McKernan szerint az ilyen digitálisan feljavított képek nem közelebb, hanem inkább távolabb visznek minket a múlt megismerésétől. 

Azok viszont, akik az utómunkák és a színezések mellett vannak, azzal érvelnek, hogy amúgy már elfeledett, senki által nem nézett felvételek kerülnek így újra elő és várnak megint népszerűvé, ezúttal az interneten, és ennek jelentőségét sem szabad lebecsülni.