A Nyolcadik Földrész

 
The 8th Continent

Így nevezik azt az egyre növekvő szemét- és törmelék-szigetet, amely jelenleg mintegy 1,6 millió négyzetméter felületet borít a Csendes-óceán északi részén.
 
Ugyanakkor így nevezte el tervezője azt a tengeri úszó állomást, amelynek feladata ennek az egyre terebélyesedők hulladéktömeg összegyűjtése, osztályozása és feldolgozása lenne. Az állomáshoz tengerbiológiai laboratóriumok, hidropóniás üvegházak és a tengervizet lepárló berendezések is tartoznának.
 
A The 8th Continent terve egy önellátó rendszert képzel el, amelyik nem termeli, hanem eltünteti a tengerben felhalmozódott hulladékot. Futurisztikus és egyben organikusan tengeri.
 

Alkotója egy szlovák építész, Lenka Petráková.

Óceántisztító létesítményének prototípusa elnyerte a legmagasabb díjat a környezeti kihívásokra kreatív megoldásokat kínáló projektek építészeti versenyén.

A Nyolcadik Földrész terve elnyerte a Jacques Rougerie Alapítvány, a Francia Intézet, a Tengeri Építészet és Innováció 2020-as Grand Prix-díját, amelyet a tudósok és a tervezők fenntartható együttműködését ösztönző, jövőképes projekteknek ítélnek oda.