Hetente számítsunk a COVID-tesztelésre

Matovič sajtó január tesztelés Hetente
Hetente tesztelés …

Igor Matovič, a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke, Eduard Heger pénzügyminiszter és Marek Krajčí egészségügyi miniszter bejelentik az országos  általános és tömeges heti tesztelést addig, amíg az incidencia 0,5% alá nem esik az egyes járásokban.

Legkésőbb a jövő hétvégén újabb országos tesztelést tartanak Szlovákiában. A tömeges vizsgálat első köre valamennyi járásra kiterjed majd. A tesztelés addig ismétlődik, amíg a fertőzöttség aránya az egyes járásokban legalább 0,5 százalékra nem csökken – jelentette ki Igor Matovič (OĽaNO) a kormány hétfői, rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök szerint szóba sem jöhet a lockdown további szigorítása, ami már az üzemek bezárását jelentené. Az egyetlen megoldás az országos tesztelés, mondta Matovič, és egyben kizártnak tartja, hogy a jelenlegi helyzet mellett a gyerekek visszatérhessenek az iskolába.

A tesztelés részleteiről a szakértők és önkormányzatok ülésén fognak tárgyalni, amire még hétfőn este sor kerül. Vélhetően ezen az ülésen döntenek majd arról is, hogy kit bízzanak meg az antigén tesztek beszerzésével, ugyanis Matovič szerint Richard Sulíktól megvonják a tesztek beszerzésének feladatkörét.

További hasonló témájú videók