Ha azt mondod, Hirosima

75 éve, hogy a Little Boy nevű bombát ledobták Hirosimára. A pusztítás hatása a mai napig érzékelhető. Ha azt mondod, Hirosima – a robbanás gombafelhőjére gondolsz.

Sadako Sasaki kétéves kislány volt, aki a Misasa híd mellett élt Hirosimában, amikor az atombombát ledobták 1945. augusztus 6-án. A linken részletesen olvashatunk a bombázás történelmi hátteréről, illetve a 12 éves korában elhunyt Sadakóról, aki történelmet teremtett (kiemelt képünkön látható)  legendás japán papírdarvaival.

A Hirosimára ledobott atombomba gomba alakú felhőjéről készült szívszorító felvételeket mindenki látta már. De mi történt odalenn az utcákon? Az alábbi kisfilm öt fotó segítségével keres választ a kérdésre, melyek az epicentrum közelében készültek a kritikus pillanatokban – és amelyek 2017-ben kerültek először a nyilvánosság elé.

A robbanás több mint egy kilométeres körzetében minden a földdel vált egyenlővé. A második amerikai atombombát három nappal később dobták le Nagaszakira. Az áldozatok pontos számát csak megbecsülni lehet, szakértők a két bombatámadás halottainak számát 210 ezerre teszik.

További hasonló témájú videók