„Szeretem látni a világot” • Zsigmond Vilmos

A történelem tíz legbefolyásosabb operatőrének egyike volt a 90 éve született Zsigmond Vilmos magyar származású amerikai Oscar-díjas operatőr, akit a világítás mestere, a fény művésze címmel is illetnek. Máig referenciaként emlegetik a világ operatőrei, hatása soha nem fog elhalványulni a digitális technika korában sem.

Első jelentősebb munkája a Peter Fonda rendezte A bérmunkás volt 1971-ben. Ugyanebben az évben a McCabe és Mrs. Miller című Robert Altman-film forgatásakor fotós múltját felhasználva laboratóriumi eljárással fakított ki felvételeket, hogy a régi filmek hangulatát idézze, ezt az eljárást alkalmazta később A madárijesztőben és A szarvasvadászban is.

Az 1970-es évek amerikai újhullámos filmjei mellett olyan hollywoodi produkciókat is fényképezett, mint a Steven Spielberg rendezte Sugarlandi hajtóvadászat és a Harmadik típusú találkozások. Utóbbiért 1978-ban operatőri Oscar-díjat nyert, sajátos technikájával a digitális effektusok korát megelőzve volt képes meghökkentő látványt nyújtani. Ő fényképezte a vietnami háború borzalmait és utóhatását bemutató A szarvasvadászt is, amelyért – bár jelölték – Oscar-díjat nem kapott, de átvehette a Brit Filmakadémia (BAFTA) elismerését, ő maga ezt a filmjét tartotta a legjobbnak.

Több műfajban kipróbálta magát: fényképezett zenés filmet (a The Band búcsúkoncertjét megörökítő Az utolsó valcert), vígjátékot (Az eastwicki boszorkányok, Maverick), az HBO számára egy Sztálinról szóló életrajzi filmet, amelyért 1992-ben Emmy-díjat kapott, erotikus thrillert (Sliver, Vágyak vonzásában), többször dolgozott Woody Allennel (Melinda és Melinda, Kasszandra álma).

2007-ben negyedik alkalommal jelölték Oscar-díjra a Brian De Palma rendezte Fekete Dália fényképezéséért (a harmadik jelölést 1985-ben A folyó című drámáért kapta). Túl a nyolcvanadik életévén is aktív volt, több dokumentumfilmet készített. Élete utolsó időszakában két filmterv látványvilágán dolgozott, köztük a modern török államot megteremtő Kemal Atatürk életéről szóló alkotáson. Rendezői feladatot egyetlen alkalommal, az 1991-es a Tékozló apa című koprodukciós filmdráma kedvéért vállalt.

Nevét a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál is őrzi.

Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, Szeged díszpolgára 2015. január 9-én a CNN stábját elhozta szülővárosába, ahol egy gasztronómiai műsort forgattak. Megmutatta nekik a mozit is, amelynek nagyterme az ő nevét viseli. Utolsó szegedi interjúját a szegedi televíziónak adta.

Vezető videó: A BKF kihelyezett filmklubja – Vendég: Zsigmond Vilmos, ASC • A Madárijesztő című alkotásról (Beszélgetés magyar operatőrökkel a KINO moziban sorozat) • 2013. 05. 08.  • Forrás: BKF Fényiró Filmklub

Kapcsolódó:

Zsigmond Vilmos emlékére

 
 

További hasonló témájú videók