545 éve született Michelangelo

Michelangelo Buonarotti (1475–1564) értett a festészethez, szobrászathoz, építészethez, sőt még a költészethez is. Capres városában született. Szülei szoptatós dajkához adták Settignano környékére, ahol kőbányák voltak. 

Dajkájának apja kőfaragó volt, Michelangelo ezért később gyakran mondta, hogy „az anyatejjel szívta magába a kalapács és véső használatát”.

Nagy hatással volt rá az antik szobrászat. A szobrászat szerinte „az anyag eltüntetésének művészete”. Miközben levési a fölöslegeset, kiszabadítja a formákat.

A Szent Péter-bazilikába való belépéskor jobbra tekintve azonnal a látogató szemébe ötlik a Pietà című mű a bazilika bejárati oldalának jobb oldali oldalkápolnájában. Ebben az oldalkápolnában zajlik a pápa szertartásos átöltöztetése a pápai misék során. A Pietà több kisebb mű után az első alkotás, amely a 24 esztendős Michelangelo Buonarroti számára meghozta a hírnevet. A francia Jean Bilhères de Lagraulas bíboros megrendelésére készült 1499-ben.

Eredetileg a francia királyok által patronált Szent Petronilla-kápolnát ékesítette. A szoborcsoport, amint olasz címe a „Pietà” (magyar fordításban a „Fájdalmas anya”) mutatja, azt a jelenetet ábrázolja, amikor Mária a keresztről levett Jézust gyászolja. 

1972. május 21-én egy zavart elméjű ausztrál geológus, a magyar származású László Tóth kalapáccsal támadt a szoborra. Néhány csapással letörte Mária bal kezét, valamint az orra és az egyik szemhéja egy darabját. A szobrot a helyreállítása óta törhetetlen üvegfal védi.

Előreláthatóan 2020 nyaráig tart Michelangelo Bandini Pietàjának restaurálása a firenzei dómban. A szoborkompozíciót nem szállítják el, így a felújítás minden fázisa nyilvános a látogatók számára a kiállítótérben:

A keresztről levett Krisztust ölében tartó, fiát sirató Mária többalakos szoborcsoportját a reneszánsz géniusz már öregkorában, 1547–1555 között készítette. Az agg szobrász elégedetlen volt monumentális, befejezetlen művével, ezért kalapáccsal törte darabokra. A darabokat később összeillesztették.

A firenzei Pietà, a Pietà Bandini a bibliai Máriát, Mária Magdalénát és a halott Krisztust ábrázolja, mögöttük áll Nikodémus, akinek a művész a saját arcát adta, ez az egyetlen önarcképe.

Művészetről könyvek között – Múzeumi beszélgetés-sorozat az Írók Boltjában: A test diadala – Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet

A kiállításról Cser Judit múzeumpedagógus, Kárpáti Zoltán kurátor és László Zsófia művészettörténész beszélget.

További hasonló témájú videók