Drónt kaptam karácsonyra – de hogyan tanulhatok meg drónozni?

Ha nem akarjuk, hogy a karácsonyi ajándékba kapott drón élete rövid időn belül szomorú véget érjen, nem árt, ha megtanuljuk kezelni a szerkezetet. Márpedig számtalan dologra kell ehhez figyelni.

Az eszköz egyre növekvő népszerűsége nem véletlen: az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően mind olcsóbbak és fejlettebbek lettek a drónok, így egyre több vásárlónak váltak egyaránt elérhetővé és vonzóvá ezek a készülékek. A népszerűségén pedig azok a YouTube-ra és Facebookra feltöltött látványos videók is sokat lendítettek, amelyeket reptetés közben készítettek a tulajdonosok.

Ezeknek a videóknak azonban van egy nem kívánt mellékhatásuk is. Minél több ilyen felvételt lát az ember, annál inkább az az érzése támad, hogy drónt vezetni gyerekjáték, és bárki képes olyan felvételeket készíteni, mint amilyet a videóban láthattunk.

A valóságban azonban az első repülés(ek egyike) sokkal inkább így néz ki:

Mielőtt felszállnánk

  • Ellenőrizzük a drónt, hogy van-e rajta kopás vagy törés. Ha van, inkább ne szálljunk fel vele.
  • Bizonyosodjunk meg róla, hogy az akkumulátort feltöltöttük.
  • Állítsuk be pontosan a kamerát, hogy jól lássuk, merre repülünk épp.

Az Európai Unió a jövőben a felhasználás célját – hobbi vagy üzleti célú, avagy speciális kategóriába eső repülés –, valamint az eszköz méretét tekintve is kategóriákat alakít majd ki. A várakozások szerint az egységes uniós szabályok 2020 közepén lépnek majd életbe.

Találni 1-2 napos drónpilóta-képzéseket nyújtó cégeket, ahol az ember megtanulhatja az alapokat, illetve a rá mint drónfelhasználóra vonatkozó szabályokat.

További fontos adalék, hogy a drónra nem árt kötelező felelősségbiztosítást kötni, mivel az eszközzel ugyanúgy balesetet lehet okozni, mint egy autóval.

Előírások:

  1. Magasság
    Nem repültettünk magasabban, mint 120m.  Ezt a magasságot a 30 méteres körzetben található legmagasabb tereptárgytól számítják a „G” repülőövezetben(térkép). Irányítás nélküli reptereken is lehet repülni. Ezeket a térkép „ATZ” jelzésel mutatja. A „G” egyszerűen minden olyan irányítatlan légtér, ami a repülőterek, tiltott és katonai területek, erőmúvek határain kívül van.
     
  2. Távolság
    A dról a pilótától nem távolodhat messzebre mint 1000m, de mindig látótávolságnan kell maradnia. Ebbő az az érvényes, amelyik hamarabb bekövetkezik. Példa: Ha a drónt csak 350m távolságig látni, akkor nem vihetem el 400m-ig.
     
  3. Láthatóság
    A pilótának a drónt állandóan szem előtt kell tartania – ha látni, ki tudsz térni vele az akadályok elől. A pilóta nem használhat virtuális valóság szemüveget pl.  DJI Goggles. Ezt a másodpilóta használhatja aki a kamerát kezeli.

  4. Elsőbbségadás
    A drónak gyakormatilag minden más repülő szerkezetnek előnyt kell adnia.
     
  5. Tárgyak leszórása
    Tilos. Csak a Közlekedési Hatóság engedélyével lehet.
     
  6. Tilos psychoaktív anyag hatása alatt repülni
     
  7. Nem lehet éjszaka szabadon használni
    A Közlekedési Hatóság engedélye kell hozzá
     
  8. Csak jó láthatóság mellett
    Nem lehet ködben, füstben repülni. Egyszerűen látni kell a drónt.
     
  9. Nem lehet tömegek fölött repkedni
    A legkisebb drónokkal is tilos. Tilos koncerteken sporteseményeken, tüntetéseken a közönség fölé vezérelni.
     
  10. Biztonságos távolságban az emberektől
    900g-nál nem nehezebb drónok esetében mincs meghatározva biztonságos távolság. A nehezebb drónok esetében  50m a biztonságos távolság a nézőktől.

 

Gyakoroljunk

Ha már tisztában vagyunk a jogszabályokkal, és a biztosításunk is megvan, megkezdhetjük a gyakorlást olyan helyen, ahol jó 10 méteres körzetben nincs semmi: se fa, se bokor, se másik ember, se villanyvezeték vagy magasabb kerítés.

Kezdjék a fel- és leszállással. csak ha ez már megy, kezdjék el a drónt oldalirányba vezetni. Esőben és hóban semmiképp se akarjuk reptetni a drónt, mert az meghibásodáshoz, vagy a szerkezet balesetéhez vezethet. Az időjárási körülményekre egyébként minden esetben érdemes felkészülni, mert az befolyásolhatja a kontroller hatótávolságát, egy váratlan széllökés pedig elsodorhatja a drónt a közelünkből.

Ne veszítsük szem elől

Fontos alapszabály: amíg nem tudjuk profin kezelni a drónunkat, addig még véletlenül se irányítsuk olyan magasra/messzire, hogy szabad szemmel már ne lehessen látni.

Ha elveszíti a jelet a drón, nem árt, ha látótávolságon belül tesszük le a földre. Nem volna szerencsés, ha autók vagy emberek felett zuhanna le. Az sem árt, ha ismerjük a készülék beállításait, így adott esetben előre meg tudjuk adni azt is, hogy egy jelvesztés esetén a korábban kijelölt pozícióra térjen vissza a szerkezet. (Via HVG)

Kapcsolódó:

Drony – legislativa 2019-2020

Právna regulácia dronov v Slovenskej republike

Drony a povolenia potrebné na ich používanie