Palotai Boris (1904–1983)

115 éve született Palotai Boris József Attila-díjas magyar író, költő, Bacsó Péter filmrendező édesanyja, Palotai Erzsi testvére. Tehetségére Fábry Zoltán figyelt fel. Írói pályáját versekkel kezdte, majd elbeszéléseket írt, amelyekben a kisebbségi sors tragikumát fogalmazta meg.

1919–1940 között Kassán élt. Itt végezte el középiskolai tanulmányait. 1926-ban itt is adták ki első verseskötetét (Tavaszi áradás). 1928-ban megszületett fia, Bacsó Péter. 1932-ben Kassán az Én Lapom című ifjúsági folyóirat szerkesztője volt. Megnyerte az Atheneum és a Nyugat pályázatát. 1946-ban – már hatodik éve Budapesten – az Asszonyok című lap szerkesztője; 1947–1953 között a Népszava irodalmi rovatának vezetője volt.

Számos művéből készült film. A következő években elmélyült és megkeseredett regényeinek világa, jó érzékkel ábrázolta a kor és az egyén konfliktushelyzeteit. Termékeny, könnyed íráskészségű elbeszélő és ifjúsági regényíró volt. Legjobb írásaiban hitelesen mutatta be korát.

___________________

Egy évvel Palotai Boris Ünnepi vacsora című regényének megjelenése után Révész György már meg is filmesítette az írást. Egy filmben ennyi nagyszerű színész szerepeltetése valóságos kuriózum. A stáblista elején a legtöbbször előforduló jelző: „Kossuth-díjas”, mintha a díjazottak teljes arzenálját akarták volna bemutatni. Igaz, hogy a főhős is egy frissiben kitüntetett mérnök, és a bonyodalom is a díjjal járó pénz elosztása körül bonyolódik. Érdekesség, hogy a korszakban kötelezően előírt eszmei mondanivaló, a célzatos tanulság az időszak többi vonalas filmjéhez képest csak elég burkolt formában jelenik meg. Természetes, hogy a szocialista eszmeiség győzedelmeskedik, de nélküle meg sem születhetett volna a film. Többször mutatják az újjáépített Margit hidat, pedig azt már nyolc éve adták át a forgalomnak, még a koalíciós idők nagy teljesítménye volt. A film első része; második rész.

___________________

__________________

Kisné Czeglédi Márta azoknak a fiataloknak ajánlja Palotai Boris Zöld dió című művét, akik gyakran messze rugaszkodnak a valóságtól. 

Fotó: Palotai Boris József Attila-díjas (1950, 1967) író, költő és forgatókönyvíró budapesti, V. kerület Fehérhajó utca 2. szám alatti otthonában. 1954. október 8. MTI /Molnár Edit