Zeman László tanár úr 90 éves

90 éves lett a Tanár úr. „Ha tömören összegezzük eddigi életművét, akkor annak jellemzésére két szó a legalkalmasabb: az érték és a szolgálat. Munkásságának tengelyében a tudományos vagy irodalmi-esztétikai érték felmutatása áll. Zeman László évtizedeken át a szlovákiai magyar oktatásügyet szolgálta, tanárnemzedékek egész sorát nevelve fel. Szerényen, háttérben maradva, a széles nyilvánosság előtt ritkán megszólalva, de amikor megszólalt – szóban vagy írásban –, annak mindenkor súlya volt, a szakmabeliek körében legalábbis.” (Fazekas József)

„Zeman László tanulmányait elolvasva megállapíthatjuk, hogy szövegeinek egyik feltűnő jellegzetessége maga a stílus. Egyik írása sem könnyű olvasmány. Valamennyit a »tudományos esszéstílus« jellemzi. Mindez – ismerve a szerzőt – természetes is, noha a jelen könyvvel kapcsolatban kissé általánosító kötetcím erre nem enged következtetni. Ez a kifejezésmód azonban még a tudományos esszéstíluson belül is sajátos.” (Simon Szabolcs)

 

Zeman László filológussal, egyetemi oktatóval 2013. november 27-én Pozsonyban a Múzeumi Szalonban Miklósi Péter beszélgetett. Ezzel a felvétellel emlékezünk meg a kerek jubileum kapcsán a Tanár úrról, akinek erőt, egészséget kívánunk!

 

Haraszti Gyula felvétele

____________________

MEGHÍVÓ

Zeman László nyelvész, hungarológus, a pozsonyi magyar tanszék oktatója tiszteletére szerveznek konferenciát november 30-án 10.00–17.00 között a Comenius Egyetem BTK dísztermében (Gondova u. 2.; G 236).

Köszöntőt mond Csehy Zoltán tanszékvezető.

Előadók: Csanda Gábor, Simon Szabolcs, Sándor Anna, Lanstyák István, Hizsnyai Ildikó, Mészáros András, Simon Attila, Szarka László, Dusík Anikó, Misad Katalin.

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2018/11/zeman-laszlo-tanar-ur-90-eves/trackback/

Most itt van: Home // Arcélek, ESEMÉNY, Évforduló, Irodalom, KULTÚRA, Múzeum, Oktatás, STÚDIÓ, VIDEÓK // Zeman László tanár úr 90 éves

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma