Az örsújfalui ÉS!? Színház 25 éve

„Emlékeztünk….. megemlékeztünk…. ünnepeltünk…… búcsúztunk….. sírtunk….. nevettünk……. Köszönjük, hogy velünk voltatok!” – áll az örsújfalui ÉS!? Színház oldalán az üzenet a fotók mellett. 2018. szeptember 22-én ünnepeltek.

A Komáromi Jókai Színházban tartott háromórás gálaestből válogat összeállításunk. Első rész. Műsorvezető: Várady Kornélia.

Közreműködtek: Korpás Éva, Laboda Robi, Lajos András, Horján Viktor, Ölvecky András, Szabó Csilla, a pápai Szó és Kép Színpad…

Örsújfalun az amatőr színjátszás komoly múlttal rendelkezik. Elbeszélésekből tudható, hogy a két világháború között is volt itt színjátszó csoport, ez folytatódott a II. világháború után, az ötvenes évektől kezdődően.

Volt olyan időszak, amikor négy csoport is működött a településen: a sportszervezet, az önkéntes tűzoltók, az ifjúsági szervezet és a Csemadok csoportja. A sportszervezetnél Oravecz Ferenc, a tűzoltóknál Filkó Vince, Bazsó István, az ifjúsági szervezetnél Maczkó Julianna, a Csemadoknál pedig Kosztolányi Gáspár és Veronika rendezték az előadásokat. A csoportok között átjárhatóság volt, de díszletet (szobabelső) közöset használtak.

A hetvenes évek

A hetvenes évekre már csak a Csemadok és a kultúrház közös csoportja maradt meg a településen. A sportszervezet és a tűzoltók teljesen feladták ezt a fajta tevékenységet, az ifjúsági csoport pedig áttért az alkalmi ünnepi műsorok bemutatására. A rendezést a Kosztolányi házaspártól lassan átvette Gogola Frigyes. Minden évben bemutattak egy darabot, amellyel aztán bejárták a környező falvakat. A kiutazásokhoz mindig nagy segítséget kaptak az Örsújfalui Állami Birtoktól és a Komáromi Hajógyártól.

A nyolcvanas évek

A nyolcvanas évek vége felé csöppent bele ebbe a színjátszó csapatba a mai És?! két tagja Várady Kornélia és Panyi Zoltán. Több hozzájuk hasonló színházat, együtt játszást kedvelő fiatallal vették át a stafétabotot a Csemadok és a kultúrház közös színjátszó csoportjában.

A kultúrház – amely akkor már a Komáromi Városi Művelődési Központ (VKM) alá tartozott – vezetője 1992-ben Kiss Péntek Józsefet hozta, akkor már elismert amatőr rendezőnek Örsújfalura. Általa, Klimits Lajos: Névtelen levél című darabjával a csapat fennállása alatt először eljutott a Jókai Napokra. Akkor még ezen a hosszú néven: a Csemadok örsújfalui alapszervezete és a Komáromi Városi Művelődési Központ színjátszó együttese. Ezt a nevet három éven át viselte a csapat. Akkor azonban már kezdték a társaságot hívni egyre gyakrabban Magyarországra és más fesztiválokra is fellépni, eljött tehát az ideje a névválasztásnak. A társaság nem tudott dűlőre jutni, mikor az egyik tag azt javasolta: ma július 5-e van Cirill és Metód napja, legyünk Cirill és Metód színház. Erre a válasz ez volt: Hát én ebbe csak akkor egyezek bele, ha ebből a névből az ÉS marad meg. Szabó Csilla javaslata alapján tettek utána egy kérdőjelet és egy felkiáltójelet, mert így majd mindenki gondolkodni fog, hogy vajon mit jelenthet ez. Ekkor döntötték el, hogy fennállásukat attól az évtől számítják, amikor először léptek ki a szélesebb nyilvánosság elé, tehát 1993–tól.
 

Kiss Péntek József vezetésével az ÉS?! Színház 5 előadást vitt színre, amiből az Iphigénia Auliszban című elnyerte a 34. Jókai Napok nívódíját. Ám 1998–ban elnyerte a Komáromi Jókai Színház igazgatói posztját. Helyét Szabó Csilla vette át. Már ebben az évben megrendezte az első előadást: Coenaue-től a Stílusgyakorlatokat. Majd ezt további 8 előadás követte, amelyből kettő (Szép Ernő: Vőlegény, Hétköznapi komédiák) nívódíjas lett a Jókai Napokon, négy előadás pedig (Hamar egy asszony, A helység kalapácsa, A bajusz, Elvira) elnyerte Jókai Napok fődíját.

 
Az ÉS ?! Színház nem csak egy „amatőr csoport”. Tagjainak nagy része akkreditált drámapedagógia alapképzésben is részesül, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség segítségével. Ennek keretén belül több tanfolyamot is szerveznek pedagógusoknak, népművelőknek. A „Dráma a tanítási órán” elnevezésű projekt keretén belül alap és középiskolásoknak tartanak rendhagyó irodalom órát, ahol a drámapedagógia eszközeit használják fel. A bemutató órákat mindig szakmai beszélgetés követi az adott iskola pedagógusaival, hogy megtanítsák bevinni a módszert a tanítási órára.
 
A társulat tagjai már a kezdetek óta rész vesznek táborokban is, így elsőként Gútán szerveztek rendszeresen táborszínházat. Később a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség által szervezett Jókai Versmondó táborban folytatták ezt a tevékenységet, majd 2005-ben szervezték meg Csallóközaranyoson első alkalommal a Kuckó nevű alkotótáborukat. A nagy érdeklődés miatt 2006-ban új tábort indítottak, az Árgyélus gyermekszínjátszó tábort.A társulat tagjai a Magyar Szín-Játékos Szövetségnek is, amelynek keretén belül több nemzetközi szimpóziumon vettek már részt. Járnak improvizációs fesztiválokra, sőt maguk is szerveznek ilyen fesztivált. Első saját fesztiváljuk, az Ekhósszekér Fesztivál volt 2012. július 5. és 8. között. Ezen a fesztiválon nincs díj, nincs zsűri, csupán egymás örömére játszanak a csapatok. Az első fellépők Szlovákiából és Erdélyből: Rugonfalva, Szentegyháza (Erdély), Nyárasd színjátszócsapatai, valamint a GIMISZ, a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola bábcsoportja és az ÉS?! Színház voltak. A fesztivál fő profilja az utcaszínházi játékmód előadások, bemutatók segítségével.

De felléptek olyan nagyvárosokban is, mint Prága, Bécs, Budapest, Pozsony. Erdélyben Rugonfalván, Csehországban Sobotkán, Magyarországon Celldömölkön, Oroszlányban, Móron, Neszmélyen, Várgesztesen, Zsámbékon, Százhalombattán, Balatonfüreden, Sitkén. Két alkalommal jelölték őket a legrangosabb szlovákiai színjátszó fesztiválra, a „Scénická žatvára“, Turócszentmártonba.

2012-ben olyan megtiszteltetés is érte a társulatot, hogy Fazekas István, magyarországi költő, író az ÉS?! Színházat kérte fel első drámájának, az Elvirának színre vitelére. 

Jelenleg Karinthy Frigyes A bűvös szék című darabját tartják műsoron. A bohózat premierje szeptember 15-én, szombaton a pápai Szép és Kép Színpad Bödögei Komédiák című fesztiválján volt. Hamarosan indulnak újabb erdélyi turnéjukra. Soóky László: Az önmagát mosdató szerecsen című darabjának előadásával, amit az idei Jókai Napokon mutattak be, Budapestre, a Magyar Művek Fesztiváljára készülnek, előtte október 2-án, kedden este hét órakor Dunaszerdahelyen, az Alternatíva 2018 fesztiválon adják elő.

Az ÉS!? Színház egyik születésnapi tortája
Az ÉS!? Színház egyik születésnapi tortája

___________________

KAPCSOLÓDÓ:

Az ÉS?! nem csak színház

További hasonló témájú videók