A bőgős fia meg az ördögök

A Dialóg nonprofit szervezet június 22-én újabb bemutatót tartott. Ezúttal azonban nem a szlovákiai magyar társadalom történetének bizonyos epizódjait dolgozta fel, hanem egy egészen más műfajú előadással lepte meg közönségét.

„A népmese világa a XXI. században már egy avitt, letűnt kor távoli lenyomata csupán. A Dialóg n. o. következő mesélőszínházi előadása a népmesei motívumok kortárs szöveggé, színházzá való alakítását tűzte ki céljául.

A bőgős fia meg az ördögök című Illyés Gyula által gyűjtött népmese Soóky László átiratában megtelik élettel, játékkal, huncutsággal.

Összeköti a népmesét a mával, s kiszabadítja a történetet abból az előítéletből is, hogy a népmesék célcsoportja csakis a gyerekközönség. Épp ellenkezőleg ezt a mesét felnőtt nézők számára ajánlják az alkotók.

A történet ismert, a stílus és a forma viszont szokatlan. Ennek oka pedig a csodálatos magyar nyelvvel való tobzódó játék. Az a népmesei hagyományaink alapján természetes, hogy a legkisebb fiú elindul, és a mese végén elnyeri a királylány kezét. Az indulás és a végkifejlet közötti út azonban nem hétköznapi, nem hétköznapiak a fordulatok,  és nem hétköznapi például az sem, ahogyan a Jóisten viszonyul a főhőshöz: civil a civilhez, ember az emberhez, lélek a lélekhez.

A bőgős fia meg az ördögök című mesélőszínházi előadás mesélője Lajos András, rendezője Fandl Ferenc. A látvány Hircsu Mariann munkája, az előadásban dramaturgként Varga Emese dolgozott.” (Dialóg no.)

A bőgős fia meg az ördögök ősbemutatójára 2019. június 22-én 19.00 órától az őrsújfalusi Romkultúrházban került sor. 

Az előadás megvalósítását a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta; a Dialóg és az Ad Valorem nonprofit szervezetek együttműködésével jött létre.

Két rövid videónk ízelítő a rögzített előadásból. Keressék, lássák, szeressék!

További hasonló témájú videók