Gauri Lankesh indiai újságírónő emlékére

Gauri Lankesh 55 éves baloldali újságírónőt szeptember 5-én a saját háza előtt lőtték le Indiában, ahol a nacionalista hindu kormányzat egyik fő kritikusának számított. A rendőrség négy töltényhüvelyt talált a helyszínen.

„Általában elég későn járt haza, hiszen újságíró volt, maga határozta meg, mennyit és mikor dolgozik – mondták szomszédai. – Azon a napon viszont a szokásosnál korábban érkezett. A rendőrség szerint a merénylők már vártak rá…”

https://www.youtube.com/watch?v=n4iL743xRK4

ABN Telugu

Temetésén részt vett Karnataka állam főminisztere is, aki elítélte a brutális gyilkosságot, melyet feltehetőleg két motoros követett el Bangalore városában. Bár bizonyíték nincs rá, de az ellenzéki sajtó a kormánypártra gyanakszik, amely nem válogat az eszközökben a kritikus hangok elnémításában. Az elmúlt években a kormányzó BJP párt több ellenfele lett merénylet áldozata.

A kormány tagjai különösen kipécézték az újságírónőket. Prestitute-nak nevezik őket, mely a press (sajtó) és a prostitute, vagyis prostituált összevonásából született furcsa képződmény. Ezt a szélső jobboldal szívesen használja olyan újságírónőkre, akik bátran bírálják a kormányt. Közülük is kimagaslott a most meggyilkolt Gauri Lankesh, akit rettenthetetlennek neveztek el, mert szorgosan bírálta a kormányt, és felemelte szavát a világ bármely részén zajló igazságtalanság ellen – annak ellenére, hogy sok halálos fenyegetést kapott. Temetése napján tüntetéseket tartottak nemcsak Bangalore-ban, ahol megölték, hanem Mumbaiban és a fővárosban, Delhiben is.

Guari a neves Patrik Lankesh publicista lánya volt. Ő volt az alapítója 1980-ban a híressé vált Lankesh Patrike hetilapnak. Gauri apja hirtelen halála után, 2000-ben vette át a lap szerkesztését. Az újság kíméletlenül feltárta az országban folyó visszásságokat, visszaéléseket.

A gyilkosságot a ház bejáratát figyelő kamera rögzítette (Rashtradhar News)

(Források: Globoport, YouTube; Gauri Lankesh Facebook-oldala)