650 éves a Pécsi Tudományegyetem

A Nagy Lajos király által 1367-ben létrehozott Pécsi Tudományegyetem idén ünnepli alapításának 650. évfordulóját.

Pécsi Tudományegyetem (PTE) Magyarország egyik legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező felsőoktatási intézménye.  Annak ellenére, hogy a címerében szerepel az 1367-es évszám, a PTE nem hivatalos jogutódja az ebben az évben I. Lajos király által Pécsen alapított középkori egyetemnek, amely a legelső volt az országban. Az egykori, pozsonyi Erzsébet Tudományegyetem utódjának ma már több mint 21 000 diákja van, melyből több mint 2000 külföldi hallgató.

A pécsi egyetem működését 1367. szeptember 1-én engedélyezte Boldog V. Orbán pápa bullájában, Nagy Lajos magyar király kérésére.

Dr. Font Márta és Dr. Fedeles Tamás: Egyetemalapítás 1367 • Hogy pontosan milyen volt a középkori egyetem, arra csak következtetni tudunk. Egy biztos, a közép-kelet európai egyetemalapítások szerves részeként, Prága, Krakkó és Bécs után, Magyarországon először 1367-ben, Pécsett alapítottak egyetemet.

A Pécsi Tudományegyetem 2017-ben ünnepli az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulóját, amely esemény alkalmából Pécs Városa a Dél-Dunántúl és Magyarország számára is jelentős jubileumi ünnepségsorozatot rendezett. 

https://youtu.be/uIGVL5kS2XY

www.pte.hu
www.jubileum.pte.hu