Ma húz el a Florence a Föld mellett

Hétmillió kilométeres biztonságos távolságban halad el a Föld mellett pénteken a Florence nevű aszteroida, amely több mint 4 kilométeres átlagos átmérőjével a legnagyobb földközeli kisbolygók közé tartozik.

3122 Florence (ideiglenes jelöléssel 1981 ET3) egy földközeli kisbolygó. Schelte J. Bus fedezte fel 1981. március 2-án. Az Amor típusú kisbolygók közé tartozik. Névadója Florence Nightingale (1820–1910) angol ápolónő és statisztikus, modern nővérképzés, valamint a betegellátás reformjának elindítója.

Noha nagy mérete és a Föld pályájának metszése miatt a Florence a „potenciálisan veszélyes” kategóriába sorolható, a kisbolygó egészen biztosan nem ütközik össze a Földdel – közölték svájci csillagászok. Méretei miatt a Florence sokkal fényesebben fog majd csillogni az égen. A Florence szeptember 1-jei elhaladását számos teleszkóppal figyelik majd, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA radarméréseket is tervez.

A csillagászok szerint egy jó távcsővel – felhőtlen idő esetén – gyakorlott megfigyelők maguk is láthatják az aszteroidát péntek este, amint nagy sebességgel elszáguld a Vízöntő, a Delfin és a Csikó csillagképek találkozásánál.