Arat a Finetuning Avignonban 

Arat a Fuine tuning Avignonban A pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház egyedüli magyar társulatként jutott ki idén az Avignoni Fesztiválra. A Dusan Hégli Company-val közös, Finetuning c. előadásukat több mint hússzor adják elő az Espace Alya színházban.

A koprodukció két résztvevője a Dusan Hégli Company es az Ifjú Szívek Táncszínház. A darab koncepciójával a rendező-koreográfus-szerző, Dusan Hégli tavaly novemberben kereste meg Raymond Yana-t az Espace Alya színház és egyben az Off-fesztivál igazgatóját, a darabot januárban válogatták be a programba.

Ilyen az előadás fogadtatása estéről estére:

A két társulat közti együttműködés áprilisban kezdődött, azóta tart a próbafolyamat, de a többi alkotóval (Szücs Edit, Kelemen László, Horváth Kristóf) már a koncepció felállításánál dolgozott Dusan.

Az alkotók ajánlója:

Sehol máshol a világon nem épült be olyan szervesen a a Haydn féle vonósnégyes-koncepció az egyes nemzetek zenekultúrájába, mint Közép-Európában. Ez a zene vált Bartók hangszeres stílusának legfontosabb tényezőjévé is. Vonósnégyeseiben, a tradicionális hangszeres zene ritmikai-, dinamikai- és a nyugatitól gyakran eltérő harmóniavilágban érhető tetten leginkább. Hallhatóvá tette zenéjében a táncot, azt az organikus, egyedi mozgásvilágot, mely az elmúlt évszázadok során a zenével egységben csiszolódott tökéletessé.

A Finomhangolás ebből az organikus, hagyományos mozgáskultúrából építkezik. Érzések és képzettársítások szintjén beszél olyan hétköznapi, zsigeri jelenségekről, melyeket a ma embere hajlamos leegyszerűsíteni vagy feketén-fehéren látni. A darab tételei közül az első a zene és tánc, hang és mozdulat kapcsolatát mutatja, még a második tétel, tabuk nélkül nyúl többek közt, a kirekesztés, képmutatás vagy a családon belüli erőszak témájához.

Az előadás a zene ikonikus megjelenítése táncban. A koncertkoreográfia, mint új színpadi műfaj, a tánc, a mozdulat zenei formanyelvvel ötvözött képi megjelenítésében bontakozik ki. Érzésekről beszél, melyeket mindannyian jól ismerünk és melyekkel kapcsolatban időről időre mindannyiunk lelkére ráfér egy finomhangolás.

Fotó: Bartusz Réka

(Források: Színház.hu; Dusan Hegli Company; Ifjú Szivek)

RIPORTUNK Hégli Dusannal és Varsányi Lászlóval itt.

A hazai közönség szeptember 29-én láthatja majd a darabot a pozsonyi Hviezdoslav Színházban.

További hasonló témájú videók