A Szerelem Cannes-ba megy

Darvas Lili és Törőcsik Mari a Szerelemben45 év után tér vissza a Törőcsik Mari és Darvas Lili klasszikusa Riviérára. Makk Károly Szerelem című gyönyörű filmje bekerült a klasszikusokat felvonultató Cannes Classics elnevezésű válogatásába.

„A Szerelem minden idők egyik legnagyszerűbb, legszebb magyar filmje. Érzékenységével jóval több, mint történelmi kordokumentum. Egy háromszereplős kapcsolatrendszer hihetetlenül finom ábrázolása.

Egyáltalán nem lehetett nyilvánosan beszélni 56-ról, amikor ez a film készült, de a szavak mögötti fájdalom és a rendszer igazságtalansága mégis rendkívüli erővel érződik minden jeleneten. Miközben, ahogy a film címe is mutatja, a középpontban a személyes kapcsolatok állnak.

 

Az önfeláldozás itt nem politikai gesztust, hanem a hétköznapok önként viselt poklát jelenti. 1971-ben még akadt néhány 56-os politikai fogoly a magyar börtönökben. A film önmagában, politikai és történelmi háttér nélkül is megállná a helyét, de a körülmények ismeretében még zseniálisabbnak tűnik.” (Magyari Péter, origo.hu)

Fotó: Darvas Lili és Törőcsik Mari a Szerelem című filmben • Forrás: Mokép