Ma: az Ifjú Szívek Táncszínház ősbemutatója Kapolcson

Felföldi levelek. Fotó: GibbóA kapolcsi Művészetek Völgyében tartja legújabb koreográfiájának, a megújult Felföldi leveleknek az ősbemutatóját a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház július 28-án a Muharay udvarban.

Az előadás eredetije még 2005-ben készült Petőfi Sándor, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Márai Sándor írásainak felhasználásával. A magyar, szlovák, cigány és zsidó zenéket, táncokat felvonultató műsor csaknem száz előadást élt meg, több mint 30 ezer néző láthatta. Az előadás során a nézők földrajzi és tánctörténeti szempontokat figyelembe véve járhatják be a történelmi Felföld vidékeit, megtapasztalva az egyes nemzetek tánckultúrájának egységességét. Koreográfus-rendező: Hégli Dusan.

Az ősbemutató hatalmas sikert aratott, az előadást a kapukon túl, az út túloldaláról is hangos ovációval díjazta a közönség.

„Én láttam néhány műsort az Ifjú Szivektől, kőszínházban, nagyon izgalmas volt. Itt a természetben viszont az udvaron kívül, az út túloldalán is tapsoltak az emberek, akiket a biztonsági őr már nem engedhetett be a helyszín kapacitása miatt. Ők is amennyire tudtak hallgatóztak, leskelődtek, figyeltem az arcukat. A kisgyerekektől a nagymamákig mindenkire nagy hatással volt az előadás. Ebben a darabban száz százalékig ott van az az élő hagyomány, amiről a Muharay udvar szól, mindemellett az a korszerűség, amiről Muharay Elemér mondta, hogy e nélkül nem lehet átmenteni a tradíciót a következő nemzedéknek. Fantasztikus volt a Felföldi levelek, időbe fog telni, amíg feldolgozom – nyilatkozta a bemutató után Sebestyén Márta. – Ott álltunk Berecz Pityuval az ajtóban, és nyerítettünk, visítottunk, tapsoltunk, ordítottunk. Köszönjük, hogy elhozták ide” – tette hozzá mosollyal az arcán a Muharay udvar háziasszonya.

Az elkövetkező hónapokban az alábbi helyszíneken tekinthető meg az előadás:
Kapolcs, Kecskemét, Székesfehérvár, Rimaszombat, Tornalja, Verona, Veszprém, Fülek, Párkány, Pozsony.

A társulat a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztiválon július 31­-én, a székesfehérvári Királyi Napokon augusztus 20-­án mutatkozik be.

(Fotó: Gibbó)

További hasonló témájú videók