HONTALANÍTÁS • ajánló

Ifjú Szivek - Hontalanítás„A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen. Ennek ellenére voltak, akik a II. világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epizódja ez a történelemnek.

Az előadás a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. Érzések és képzettársítások szintjén beszél zsigeri jelenségekről. Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatlan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami »más«. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer.”

A pozsonyi székhelyű Ifjú Szivek Táncszínház HONTALANÍTÁS című táncjátéka márciusban és április folyamán az alábbi helyszíneken tekinthető meg:

március 27.
Komárom • Jókai Színház – I. Kisebbségi Színházi Fesztivál
április 12-15.
Pozsony • IS Táncszínház
április 20.
Budapest • Hagyományok Háza

További hasonló témájú videók