Elhunyt Martin Ťapák szlovák filmrendező

Martin Ťapák Foto © TASRMartin Ťapák izgalmas képi világot teremtett. Pályája kezdetén mindenfelől a népi motívumok áradtak az emberre. Ő bebizonyította, hogy nem kell ezt olyan komolyan venni. 88 évet élt.

Színészként indult, lelkes táncos és tehetséges koreográfus volt. Mégis a legjelentősebb szlovák filmrendezők közt tartják őt számon elsősorban. A népművészet iránti odaadása minden filmjén átsüt. Legfontosabb alkotásai: Kubo (1965), Živý bič (1966), Pacho, hybský zbojník (1975) Sváko Ragan (1976). 
Fotó: TASR

Na Kráľovej Holi – Pacho Hybský zbojník – részlet a filmből.

Engedjenek meg egy személyes emléket. A film forgatása a Pozsonyhoz közeli Pajštún romjai alatt folyt. Osztálykiránduláson voltunk, hetedikesekként hétvégeken rendszeresen jártuk a főváros környéki turistaösvényeket. Egyedül, szülői kíséret nélkül. Így eshetett, hogy föntről, a hegyoldal tetejéről nézhettük az alant folyó munkát, a színészek ugrabugrálását. Béla időnként eldurrantott egy-egy kőre illesztett kapszlit… A durranásra persze felkapták a fejüket a színészek, és odalett a jelenet, kezdhették elölről. De bizonyíthatom: azt láttuk felülnézetből, ami a filmben is megjelenik, a barlangos jelenetet. (Nem azonos a fenti részletben szereplő helyszínnel.)

Návrat Jána Petru (1984, rendezte Martin Ťapák)
Ez a rendkívül expresszív részlet a padlássöprések, az erőszakos szövetkezetesítés időszakáról szól. A konszolidáció idején készült film képsorai nem tartalmazhattak elmarasztaló állásfoglalást, ezért a téma lezárása nem túl erőteljes. Ujo Kočiško szerepében Juraj Kubánka.

Forrás: Nagy Sándor

 

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags:


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2015/02/elhunyt-martin-tapak-szlovak-filmrendezo/trackback/

Most itt van: Home // Film, KULTÚRA, VIDEÓK // Elhunyt Martin Ťapák szlovák filmrendező

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma