A szlovák nemzeti felkelésre emlékezik az ország

75 éve, augusztus 29-én hangzott fel a várva várt jelszó (ami a szlovák televízió ünnepség-beharangozójában is hívószó), a „Začnite s vysťahovaním”. Hosszú előkészületek után adta ki az amúgy dombóvári születésű és monarchiabeli magyar iskolában tanuló Ján Golian altábornagy.

Az idei ünnepségsorozatot közvetíti az RTVS egyes csatornája:

A szlovák nemzeti felkelést a „Vlčie diery” (Farkasodúk) című filmmel elevenítjük fel.

Vlčie diery (1948). Csehszlovák film. Rendezője: Paľo Bielik.

Drámai történet a szlovák nemzeti felkelés idejéből, amely egy kis szlovák faluban játszódik. Svrčinovának, egy négygyermekes özvegynek a sorsát mutatja be, akik a partizánok közé állva felvették a küzdelmet a német megszállókkal. 

Szereplők: Beta PoničanováJozef BudskýMikuláš HubaLadislav ChudíkKarol L. ZacharMagdalena Lokvencová-HusákováSamuel AdamčíkĽudovít JakubóczyJuraj ŠebokMarta ČernickáMartin GregorJán JamnickýViliam ZáborskýMartin ŤapákFrantišek DibarboraMíla BeranVladimír Durdík st.Arnold FlöglPaľo BielikBranislav KoreňAnton Michalička

_______________

Művészeti egyetemi hallgatók 2014-es szerzői projektje a felkelés alkalmából, helyszíne a radványi kastély.(KBT VŠMU, KSFT JAMU, Konzervatórium J.L. Bellu; dramaturg és rendező: Katarína Aulitisová; dramaturg, képzőművészeti terv:  Markéta Plachá; a Na rázcestí Bábszínházzal közösen.

________________

Videó: Bratislava bez náckov a Verejné galérie 29. 8 .2013, Námestie SNP v Bratislave

További hasonló témájú videók