Pozsony ma a szlovák nemzeti felkelésre emlékezik

Vlčie dieryPozsonyban az SNP téren a „Vlčie diery” (Farkasodúk) című filmet vetítik. A megemlékezés a „Začnite s vysťahovaním” elnevezésű akcióval kezdődik.  

Az esemény szimbolikusan 20 órakor veszi kezdetét, amikor is 1944-ben Golián tábornok a fenti jelszóval megadta a jelet a szlovák nemzeti felkelés elindítására. Róbert Mihály, a Bratislava bez náckov (Nácik nélküli Pozsony) kezdeményezés tagja tájékoztatta a sajtót arról, hogy néhány lövés is eldördül majd, arra utalván, hogy a járókelők figyelmét felhívja a tényre: sok ember áldozta életét mindannyiunk szabadságáért. A Vlčie diery című film vetítése idején a szomszédos épületre egy áthúzott horogkeresztet vetítenek ki.

A felkelés hőseit fotógaléria idézi emlékezetünkbe. Minden arra járó leróhatja tiszteletét áldozatuk előtt egy-egy gyertya vagy virág elhelyezésével.

A kulturális rendezvények augusztus 30-án folytatódnak a Művészettel a fasizmus ellen című kiállítással és koncerttel a Zsidó utcában. Fiatal alkotók állítanak ki, akik a fasizmus ellen nyilatkoznak meg műveikkel. Lesz vetítés, zene és versek, valamint prózai művek is elhangzanak szintén 20 órai kezdettel. A rendezvénysorozatot a Bratislava bez náckov egyesület a Verejné galérie projekttel közösen szervezi.

Vlčie diery (1948). Csehszlovák film. Rendezője: Paľo Bielik.

Drámai történet a szlovák nemzeti felkelés idejéből, amely egy kis szlovák faluban játszódik. Svrčinovának, egy négygyermekes özvegynek a sorsát mutatja be, akik a partizánok közé állva felvették a küzdelmet a német megszállókkal. 

Szereplők: Beta PoničanováJozef BudskýMikuláš HubaLadislav ChudíkKarol L. ZacharMagdalena Lokvencová-HusákováSamuel AdamčíkĽudovít JakubóczyJuraj ŠebokMarta ČernickáMartin GregorJán JamnickýViliam ZáborskýMartin ŤapákFrantišek DibarboraMíla BeranVladimír Durdík st.Arnold FlöglPaľo BielikBranislav KoreňAnton Michalička


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2013/08/a-szlovak-nemzeti-felkelesre-emlekezunk-pozsonyban/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, Évforduló, Film, VIDEÓK // Pozsony ma a szlovák nemzeti felkelésre emlékezik

© Magyar Interaktív Televízió

Magyar Interaktív Televízió

FREE
VIEW
© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma