John Belushi színész, zenész, komikus

Albániában postabélyeget adtak ki vele

75 éve született John Adam Belushi Emmy-díjas amerikai komikus, színész, énekes. Leginkább harsány személyiségéről és hatalmas energiájáról volt híres, amit az NBC tv-adó Saturday Night Live című késő esti varietéműsor általa alakított szereplői bőrében jelenített meg, valamint a Party zóna című film Blutójaként.

John Belushi albán bevándorlók gyermekeként született Chicagóban, de Wheatonben nőtt fel. Öccse az ismert színész, James Belushi. Fiatalon versenyszintet focizott, és edző szeretett volna lenni, azonban mégis a színészet mellett döntött. Elsősorban színpadi komikusként vált ismertté, népszerűségét a Saturday Night Live című televíziós műsorban nyújtott teljesítményének köszönheti. Karrierje során számos alkalommal dolgozott együtt Dan Aykroyddal és Harold Ramis-szal. 1977-ben a szakma Emmy-díjjal jutalmazta.

Ezt követően hamarosan a filmvásznon is áttörést ért el, és feltűnt Spielberg háborús komédiájában, a Meztelenek és bolondokban (1979), valamint Jack Nickholson 1978-as Irány délre! című filmjében is. Első főszerepét a kultikus The Blues Brothersben (1980) kapta, melyet olyan további sikeres alkotások követtek, mint a Jó szomszédok (1981) vagy az Amerikai románc (1981).

Kétség sem férhetett ahhoz, hogy kiváló karrier áll előtte. John Belushira írták a Szellemirtók (1984) főszerepét (melyet végül Bill Murray kapott meg), és szerepet kapott Sergio Leone Volt egyszer egy Amerika (1984) című filmjében is, azonban az élet közbeszólt, amikor Belushi 33 évesen kábítószer-túladagolásban életét vesztette. Halála napján jóbarátai, Robert de Niro és Robin Williams látták őt utoljára élve. John Belushi feleségét, Judith Belushi-Pisanót hagyta hátra. A színész 2004-ben kapott posztumusz csillagot a hollywoodi hírességek sétányán.