A Vásárúti Dalárda Csallóköz Kultúrájáért Közművelődési Díjas

A Dalárda a X. Bíborpiros szép rózsa versenyen

Január 7-én ünnepelte megalakulásának évfordulóját a Vásárúti Dalárda. Hétvégén a Magyar Kultúra Napja alkalmából átvették a Csallóköz Kultúrájáért Közművelődési Díjat. Gratulálunk és további sikeres és hathatós tevékenységet kívánunk!

A Vásárúti Dalárda 2007 januárjában alakult. Az együttes magját a több mint 15 évig működő, számos sikert megért vegyeskar férfitagjai alkotják. Falunapokon, nyugdíjastalálkozókon, fesztiválokon lépnek fel idehaza, illetve Szlovéniában és Magyarországon is. A csoport összetételét inkább az idősebb generáció alkotja. Elsősorban a Csallóköz népdalainak megérzése a céljuk. Gyakran alkamaznak hangszeres kíséretet is (tökcitera, tekerő). Vezetőjük Zsapka Zsolt.

2008-ban a Hagyományőrzők országos versenyének kerületi fordulójában a harmadik helyezést szereztek. 2010-ben a Tavaszi szél vizet áraszt országos népdal- és népzenei verseny döntőjében arany fokozatot értek el. 2012-ben Arany Páva díjasok lettenk. 2015-ben arany sávot értek el a Bíborpiros szép rózsa versenyen, 2016-ban pedig a XI. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei Döntőjében Vass Lajos Nívódíjat kaptak. 2020-ban aranysávos minősítst szereztek a Bíborpiros szép rózsa országos minősítőversenyen (fenti felvételünkön). Két hanghordozójuk jelent meg: Ölelni földemet; Széles kedve van a vásárúti legénynek. Egy lemezen közreműködőként szerepeltek.

Archívumunkban böngészve találtuk az V. Dallá vált világok – népdalkörök találkozója Vásárúton felvételét 2013-ból, amelyen a királyrévi Fürge Ujjak Citerazenekarral együtt álltak színpadra, illetve Bálint Károly és Huszár László tekerőlantos kíséretével:

További hasonló témájú videók