Jön a Rendőrök háborúja!

Február elsejétől vetítik a szlovákiai filmszínházak a „Rendőrök háborúja” (Vojna policajtov, 2024) című új szlovák filmet. A fenti videón a film főcímdala a Rytmus előadásában – aki a fő maffiózót is alakítja. Lent a filmajánló.

A film bemutatóját Kassán tartják január 27-én egy nagyszabású vetítés keretében a Steel Arena sportcsarnokban, lesz vörös szőnyeg és mindne, mi szem-szájnak ingere; főképp attól érdekes az esemény a filmben szereplő színészek is részt vesznek, állítólag negyvenen…

Az akciófilm a 90-es évek hátborzongató megtörtént eseményei alapján készült. A forgatókönyvet Arpád Soltész írta, aki nemrég elköltözött az országból a politikai helyzet alakulása miatt; ő a szerzője a Hnev (Harag) című könyvenk is, amely a film alapjául szolgált. A történet főleg Kelet-Szlovákiában játszódik– ezért is tartják a bemutatót Kassán, majd Eperjesen 28-án. A pozsonyi bemutatót február 2-án tartják.

A történet arra épít, hogy milyen fontos feldolgozni azokat az eseményeket, amelyek a mi még belátható közelmúltunkban történetek, ezáltal közelebb hozni az újabb nemzedékekhez annak felismerését, milyen veszélyekkel terhes még a saját korunk is. Okulásul a mai középiskolások és fiatalok számára, hiszen amint tanúi vagyunk, a történelem hajlamos az ismétlésekre.

A film rendezője Rudolf Biermann, aki már a Sviňa (Disznó) címmel vetített, nagy látogatottságnak örvendő alkotást is jegyezte (Mariana Čengel Solčanskával közösen), s amelynek forgatókönyvírója szintén Solétsz Árpád volt, aki Kelet-Szlovákiában kezdte újságírói pályafutását és oknyomozó tevékenységét, vagyis kiválóan ismeri a terepet.

A film szereplői közt olyan ismert nevek vannak, mint Alexander Bárta, Juraj Loj, Róbert Jakab, Marián Mitaš, Anežka Petrová, Broňa Kováčiková, Ady Hajdu, Dušan Cinkota és mások.