Szőke Erika a Zmeták Ernő Galériában

Mindhalálig tartó összeköttetések II.

2023. november 30-án nyílt meg és egészen 2024. február 3-ig látogatható SZŐKE ERIKA kiállítása az érsekújvári Zmeták Ernő Galériában.

A PROJEKT-1 egy új platform képzőművészeti alkotások prezentálására a galéria pincehelyiségeiben. Különböző területekről hoz kiállításokat, site-specific installációkat, melyek nemcsak festményeket, rajzokat, hanem például tipográfiát vagy különböző intermediális projekteket mutatnak be.

A 2023-as évben a Projekt-1 keretén belül SZŐKE ERIKA vizuális művész, fotográfus műveit állították ki – átfogó válogatást láthatunk az elmúlt évek munkáiból.

A szerző munkájának jellemző vonásai a kísérletező eljárások felé hajlás (kísérletezés a klasszikus technikákkal és saját technikák létrehozása), a processzualitás és a természetes anyagok használata. Ennek a sokszínűségnek a fúziójából olyan alkotások születnek, amelyek a klasszikus fotográfia, videó a nem hagyományos grafikai technikák, objekt és az installáció határán helyezkednek el.

Kurátor: M. Decsi Kati

SZŐKE Erika főiskolai tanulmányait a Konstantin Filozófus Egyetem Vizuális Művészet és Nevelés Tanszékén végezte Nyitrán. Nagykéren él és alkot. Munkáiban a hagyományos, analóg és digitális technikák mellett különféle experimentatív és saját fejlesztésű, a klasszikus fénykép és sokszorosított grafika határterületein mozgó eljárásokat alkalmaz. Nem ritkán afféle kiterjesztett fotókat, a fénykép és a térbeli objektum közt egyensúlyozó tárgyakat hoz létre. Műveinek központi témája a család, a családon belüli emlékképek, viszonyrendszerek és kapcsolati hálók univerzuma, a társadalmi nem és a nemi identitás artikulálódásának kérdései, valamint az emlékezet és a felejtés kölcsönhatásainak ábrázolhatósága (akár egyéni, akár kollektív szinten). Alkotásaival számos hazai és külföldi kiállításon szerepelt, 2014-ben elnyerte a Székelyföldi Grafikai Biennálé nagydíját. Rendszeresen részt vesz művészeti szimpóziumokon és rezidenciákon.

Kedvcsinálónak a kiállítás hoz tekintsék meg Szőke Erika a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában 2016. szeptember 7-én tartott kiállításmegnyitójának felvételeit.

 

További hasonló témájú videók