XVI. Palóc Húsvét a Füleki Várban

Húsvéthétfőn, április 10-én délelőtt 10:30 órakor 16. alkalommal nyitja meg kapuit a Palóc Húsvét a Füleki Várban. A szervező Füleki Városi Művelődési Központ az idén is gazdag programot kínál az érdeklődőknek. A hangsúly a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyeződik, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúra is bemutatásra kerül.

Az idelátogatók a várudvart birtokba vevő kézműveseknél a tojásdíszítés különböző technikáit próbálhatják ki, elsajátíthatják a mézeskalács-díszítés alapjait, illetve gyékényből húsvéti figurákat készíthetnek.

A gyermekekre mesekuckó, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás és íjászat vár.

A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, népzenei sátor, valamint húsvéti locsolkodás és locsolóvers-mondás gazdagítja a programot.

A vár tövében felállított szabadtéri színpadon népművészeti műsor várja a látogatókat, számos folklóregyüttes szereplésével. Színpadra lép a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes, a gyetvai Ďatelinka zenekar és a füleki Jánošík Néptáncegyüttes. A további helyi csoportokat a Jánošík Gyermek-néptáncegyüttes, a Foncsik Énekegyüttes és a File Banda képviseli. Koncertet ad a Budapestről érkező Tárkány Művek zenekar.

A rendezvényen közreműködik a Motolla Kézműves Baráti Kör, a MeseFigurák Bábszínház, a Füleki Farkasok, a Szabad vágta PT és a BANYA-társulat. A program keretén belül a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai és időszaki tárlata is megtekinthető lesz.

A várbelépő értékű jegy a várba és a rendezvényre is érvényes. Az esemény partnerei a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások, a Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Füleki Polgárőrség és a helyi alapiskolák. A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.

Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertek a Füleki Városi Művelődési Központban valósulnak meg.

___________

Azóta már „eladósorba” kerültek ezek a csodálatos kis énekes leányok is…:

További hasonló témájú videók