Vulkántúra a Ság-hegyen

Ezt a gyönyörködési lehetőséget kínálja Önöknek is a Ság-hegy a maga 279 méterével. A Balaton-felvidéki tanúhegyek része, és jelentős területe ma már tájvédelmi körzet.

A tanúhegy Vas megye keleti részén, a Kemenesháton található, magasan emelkedik Celldömölk fölé, és közigazgatásilag is hozzá tartozik. A környező síkságából 150 m-re kiemelkedő hegy egy 5 millió éves tűzhányó maradványa. A tanúhegy lankája homokos pannon képződményekből, a meredekebb kúp vulkáni tufából és bazaltból áll.

1891-ben a hegy platóján végzett méréseket Eötvös Loránd a róla elnevezett torziós ingával. A hegyen a XX. században bazaltot bányásztak, ma azonban itt található a Sághegyi Tájvédelmi Körzet.

A hegy igazi fotós paradicsom is. A változatos sziklaformák, és a növényvilág elegye állandó témát kínálnak, nem véletlen hát, hogy olyan nagy filmstúdiók figyelmét is felkeltette, mint a 20th Century FOX, hiszen ahogy azt a legtöbb vasi tudja, 2005-ben itt forgatták az Eragon című sárkányos fantasy filmet is.

A hegytetőn hatalmas, kereszt formájú trianoni emlékmű magasodik, Magyarország egyik legimpozánsabb ilyen jellegű alkotása. Az 1930-as években, a környékbeli polgárok adakozásából épült.

Az egyik felújított bányaépületben kapott helyet a Sághegyi Múzeum, melynek kiállítása 2012-ben teljesen megújult. Az interaktív kiállítás a hegy természeti világát, hely- és kultúrtörténetét mutatja be. A múzeumban a római kori és bronzkori emlékek, a szőlőművelés és a bazaltbányászat eszközei mellett a hegy keletkezésének történetével is megismerkedhetünk. A Múzeum parkjában található Kőpark és játszókert a hazánkban megtalálható vulkanikus kőzeteket mutatja be, a vulkánoszlopokon pedig a Föld legnagyobb vulkánjait ismerhetjük meg. Ezen kívül óriás puzzle és játszótér várja a látogatókat.

A Ság hegy növény- és madárvilágának jobb megismerését egy tanösvény segíti. (hellovidek.hu)

Fent: Ság-hegy – Csodálatos Magyarország madártávlatból

Fényképezte és vágta: Molnár Roland

További hasonló témájú videók