Bujtor István Filmfesztivál Bujtor István árnyékában

Bujtor István A Pogány madonnában

80 éve született Bujtor István (született Frenreisz István) Balázs Béla-díjas magyar színművész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Édesanyja Gundel Károly neves budapesti vendéglős legidősebb gyermeke, Gundel Katalin (1910–2010). Féltestvére Latinovits Zoltán, anyja első házasságából született gyermeke. Édesapja id. Frenreisz István belgyógyász, kardiológus volt, öccse Frenreisz Károly Kossuth-díjas rockzenész. Keleti Márton filmrendező tanácsára első filmszerepe idején apai dédanyja után a Bujtor nevet vette fel.

A Bujtor István Filmfesztivál – a Bujtor-család védnökségével – idén is emléket állít: a filmszakma képviselői játékfilmekkel, dokumentumfilmekkel, animációs alkotásokkal és versfilmekkel versenyeznek a rangos Bujtor István-díjért, május 15-ig nevezhetnek a filmesek (www.bujtorfilmfesztival.hu).

A XIII. Bujtor István Filmfesztivál 2022. augusztus 18-21. között zajlik Balatonszemesen.

Bujtor István életműve túlmutat a színészeten: egyszerre volt kiváló rendező, forgatókönyvíró, producer, színművész és előadóművész. Egyszerre tudott szórakoztató és értékálló lenni: Ötvös Csöpi filmjei nem tudnak elkopni. De önmagán is túlmutat: az általa képviselt formanyelv és maga az életmű útmutató a következő nemzedék számára.

„Ha van életfilozófiám, az az, hogy a kicsi, a nem igazán fontos dolgokat félreteszem és csak a nagy, a jó ügyekre figyelek. Szeretek nagyokat harapni. Eddig még nem tört bele a fogam.” (Bujtor István)

FENT:

A nézők emlékezetében elsősorban Ötvös Csöpiként él, de drámai filmekben is gyakran feltűnt összetéveszthetetlen, robusztos alakja, karakteres arca. Saját gyártású emlékvideóval emlékezünk rá, amelynek a narrációjához Bujtor István kollégája és barátja, Kern András kölcsönözte a hangját.

Vágó: Pálfalvi Réka

Forrás: Nemzeti Filmintézet