Elhunyt Pavol Mešťan

Pavol Mešťan (Fotó: Múzeum židovskej kultúry/Facebook)

Életének 76. évében, tegnap elhunyt Pavol Mešťan, a pozsonyi Zsidó Kultúra Múzeumának igazgatója, az egykori szeredi kényszermunkatábor helyén létesített Holokauszt Múzeum kezdeményezője.

Pavol Mešťan (1946) Vágújhelyen érettségizett 1964-ben, egyetemi tanulmányait a Komenský Egyetem Bölcsészettudományi Karán történelem és szlovák nyelv szakon végezte; posztgraduálisan politológiát, filozófiatörténetet és általános történelmet tanult, a Zsidó Kultúra Múzeumának igazgatója 1992-ben lett.

1977-től publikált, 1993 óta angolul is megjelent munkáiban az antiszemitizmus és a fajgyűlölet megnyilvánulásait kutatja a szlovák politikában. Kutatói és művelődési tervezetek megvalósításában a Tel Aviv University Jerusalem és a Hebrew University Jerusalem egyetemmel működött együtt.

Felvételükön: Az SZNM –  Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma 2012. december 14-én megalakulásának 10. évfordulója alkalmából szimpóziumot tartott a Szlovák Nemzeti Múzeum kiállítási pavilonjában. A szimpózium során áttekintették a tízéves munka eredményeit, a gyümölcsözővé érett kapcsolatokat más intézményekkel, többek között a Pavol mešťan vezette Zsidó Kultúra Múzeumával is.

Kapcsolódó:

Miklósi Péter interjúja: Újra feléled a szél?

 

További hasonló témájú videók