Tóth Árpád: Éneklőbb emberek

Dr. Tóth árpád karnagy
Dr. Tóth Árpád karnagy

A pedagógiai esték vendége volt 2019. december 3-án a szegedi IH Rendezvényközpontban dr. Tóth Árpád karnagy, egyetemi és középiskolai tanár, a Csíkszerda improvizációs kórus vezetője, a Kórusok Éjszakája megálmodója és főszervezője.
 
Tóth Árpád a Zeneakadémia Kodály Intézetében és a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában tanít, a pedagógusi pálya mellett pedig 2000 óta amatőr kórusokat vezényel, ezek közül jelenleg a budapesti Csíkszerda kórus a legismertebb.
„A Csíkszerdát manapság már mozgalomként, igazi flow-ként szokás emlegetni – az eredetileg szerdánként próbáló kórusnak immáron öt „alosztálya” van: Csíkhétfő, Csíkkamara (kedd), Csíkszerda, Csíkcsütörtök és a gyerekkar, vagyis a Csíkkids. Az együttes abban hisz, hogy a 21. század elején ideje lenne leszámolni a kórusénekléshez tapadó mintegy százéves megszokásokkal, és érdemes lenne újragondolni a közösen énekelve alkotás minden egyes mozzanatát. A kórus saját, csíkos fellépőruhája pedig elengedhetetlen kellék és védjegy!”
 
Hazai tevékenysége mellett a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának és a szintén felvidéki Csábi Szeder Fábián Dalegyletnek is karnagya. Rendszeresen tart továbbképzéseket Magyarországon, Németországban, Szlovákiában, valamint vendégtanárként Kínában és Dél-Koreában is. 2010-ben Artisjus-díjjal tüntették ki. 
 
Forrás:
 

További hasonló témájú videók