Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa

Utolsó ítélet – részlet

Az európai festészet egyik legnagyobb hatású és legemblematikusabb életművét megalkotó németalföldi mester, Hieronymus Bosch (1450 körül–1516) művészetét mutatja be a Szépművészeti Múzeum április 9-én megnyílt kiállítása. A július 17-ig látogatható tárlaton a Bolondok hajója mellett látható lesz többek között a bruggei Utolsó ítélet-triptichon, a Királyok imádása (New York, Metropolitan Museum of Art), a Szent János Patmosz szigetén (Berlin, Gemäldegalerie) és az Ecce Homo (Frankfurt, Städel Museum) is. 

Korának egyik legvitatottabb alkotója, Hieronymus Bosch festőcsaládba született, nem csoda, hogy ő maga is korán szoros barátságot kötött az ecsetekkel. Megrendelői között papok, nemesek és városi előkelők egyaránt voltak. Festményei fő témája az ember gyarlósága és gyengesége volt, ám mindet olyan szimbolikával jelenítette meg, amelyek értelmezése a szakértők számára is gyakran kihívást jelent. A képek keletkezésének körülményei is vitatottak, sőt, a szakértők sok esetben abban sem biztosak, hogy valóban Bosch készítette-e az összes neki tulajdonított alkotást.

A Szépművészeti Múzeumban megrendezett kiállításon Bosch képeinek közel felét bemutatják, amelyek közül tíz minden kétséget kizáran az ő keze munkája. A festmények mellett rajzokat is megtekinthetünk, de a tárlaton helyet kap Bosch követőinek munkássága is. Egy biztos: aki ellátogat Budapest egyik legszebb múzeumába, az nem csak Bosch ecsethagyatékát ismerheti meg jobban, hanem a késő középkor világába és kultúrájába is betekintést nyerhet.

Bosch – világszenzáció a Szépművészetiben

Hieronymus Bosch kiállításunkról és Matisse és El Greco tárlatunkról mesél az alábbi filmben, Baán László, múzeumunk főigazgatója.

Fent:

Megnyitott Hieronymus Bosch holland festő kiállítása a Szépművészeti Múzeumban, ahol világraszóló művészettörténeti élményben lehet része a látogatóknak. Számos eredeti Bosch festmény, több másolat és átdolgozás is megtekinthető a különleges életműből.

Készült: 2022. április 7. Szépművészeti Múzeum, Budapest, Magyarország

További hasonló témájú videók