Dr. Almár Iván: Egyedül vagyunk?

Almár Iván előad, 2018

90 éves Almár Iván csillagász, űrkutató, a fizikai tudományok doktora, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös, tiszteletbeli elnöke, az MTA emeritus kutatója, a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (IAA) tiszteletbeli tagja. Bay Zoltán- és Giordano Bruno-díjas.

1954-ben szerzett matematika-fizika szakos tanári diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és ezután a MTA Csillagvizsgáló Intézet munkatársa lett. 1959-ben csillagászatból kandidált és elérte a fizikai tudományok kandidátusa fokozatot. 1980-ban az űrkutatás területén megszerezte a fizikai (csillagászati) tudományok doktora fokozatot.

1955-től publikált az űrkutatásról, szakterülete a műholdak pályameghatározása, valamint a geomágneses viharok idején fellépő sűrűségnövekedések.
Az 1970-es évek második felében kezdett foglalkozni a Földön kívüli értelem (civilizáció) kutatásával és a felfedezésekkel kapcsolatos esetleges bejelentésekkel. Az 1980-as évektől soknyelvű űrszótár létrehozásán dolgozott.

Aktívan részt vesz a csillagászati-űrkutatási ismeretterjesztésben. Az első Holdraszállás (1969) tv-közvetítése óta minden jelentős űresemény kommentátora.

2011. december 12-én kisbolygót neveztek el róla, amit korábban az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének munkatársai fedeztek fel. Neve: (191856) Almáriván.

A fenti előadása 2018. november 15-én hangzott el az MTA CSFK Csillagászati Intézetének konferenciáján „Egyedül vagyunk? Idegen élet és technológia nyomainak keresése a világegyetemben” címmel.

További hasonló témájú videók