XXI. Nemzetközti Magyar Fotószalon a Füleki Városi Honismereti Múzeumban

2022. március 25-én nyitja meg a Füleki Vármúzeum a Magyar Fotóművészek Világszövetségének soron következő vándorkiállítását a Városi Honismereti Múzeum galériájában. A tárlat az egyesület által évente megrendezett fotópályázat 21. évadának felvételeiből jött létre, melynek legsikeresebb műveit szakmai zsűri értékelése alapján vándorkiállításon és katalógusban mutatják be több helyszínen. 

A szervezet az anyaország határain belül és azon túl élő, különböző műfajokat képviselő magyar fotósoknak biztosít szakmai és közösségi hátteret, akik főként amatőr alkotók, azonban munkájuk szakmai színvonalát maguk a képek bizonyítják.

Az öt kategóriában meghirdetett versenybe ez alkalommal 124, nemcsak európai országokból származó pályázó nevezett be közel 1500 fotóval, amelyek közül több mint negyven kép alkotja az idei tárlatot.

A legjobb alkotások válogatását „XXI. Nemzetközti Magyar Fotószalon” címmel már több dél-szlovákiai és magyarországi galériában láthatták az elmúlt hónapokban az érdeklődők.

A kiállítás a hagyományos életmód pillanatképeit, tájképeket, az embert körülvevő valóság apró részecskékre bontott szemelvényeit tárja elénk, kiemeli a fényképészet művészi jellegét és jelentős múltra visszatekintő hagyományait, nem utolsó sorban pedig a szülőföld iránti mélyen gyökerező kapcsolódást tükrözi vissza.

A megnyitóra 2022. március 25-én, 17:00 órakor kerül sor. A tárlatot, amely 2022. április 24-ig tekinthető meg, Nagy Tivadar, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke nyitja meg. 

Fent: A XX. Nemzetközti-Magyar Fotószalon felvidéki régiójának virtuális kiállítása; forrás: Nemzeti Filmtörténeti Élménypark

További kiállítások:

Két rendkívüli év után a füleki vár március 15-én ismét megnyitotta kapuit.. Az állami műemléket kezelő szervezet folyamatosan törekszik történelmünk egyes mozaikdarabkáinak érdekes, de ugyanakkor tanulságos bemutatására. A turistaidény ez alkalommal „A könyvnyomtatás fejlődése a középkortól napjainkig” című kiállítással vette kezdetét, melynek ünnepélyes megnyitójára 2022. március 14-én került sor a vár Bebek-tornyának ötödik szintjén. A Defensores történelmi csoport által összeállított tárlat a könyvnyomtatás történetét mutatja be a 15. századtól egészen a 20. századig.

A Defensores egy helyi polgári társulás, amely már 2012 óta foglalkozik a régmúlt idők – elsősorban a 17. századi korszak – felelevenítésével, fokozott hangsúlyt fektetve a hadtörténetre. Az évek múltával korabeli konyhával bővítették a harci irányvonalat, különféle középkori és újkori ételeket készítve és kínálva a bemutatók során. Az egylet legújabb szerzeménye éppen a kiállítást alkotó nyomdaműhely, amely által a nyomdászat többszázados fejlődését mutatják be. A nyomódeszkák használatáról szóló első írásos említések körülbelül a 6. századból, Kínából származnak, ahol elsőként jelentek meg nyomtatott tekercsek és könyvek. Európában a könyvek sorozatgyártásának elterjedése Johannes Gensfleisch (1400–1468), más néven Gutenberg németországi fémmetszőnek és feltalálónak köszönhető, aki eljárásokat dolgozott ki és speciális öntőformákat készített fémbetűk öntésére, feltalálta a nyomdagépet és egy új típusú nyomdafestéket, valamint új nyomtatási módszereket vezetett be.

A 2022. május 6-ig tartó kiállításon az érdeklődők a korabeli nyomdászatban használt különböző eszközöket és tárgyakat tekinthetnek meg, mint például a szöveglenyomat készítésénél használt fémbetűket, nyomógép kicsinyített változatát, képek és grafikák nyomtatásához használt fa nyomódúcokat, illetve rézlemezeket, vésőket és egyéb segédeszközöket, de láthatnak majd eredeti kéziratokat és nyomtatott könyveket is. A kiállítás ideje alatt az előzetesen bejelentkezett csoportok külön kérésre mesterségbemutatón és előadáson vehetnek részt.

Március 15-től a vár a hét minden napján, 10:00 és 18:00 óra között várja látogatóit, akik részére idén is jó néhány érdekes kiállítás, kulturális és ismeretterjesztő rendezvény, valamint alkotóműhely van készülőben. 

A 2019. évi paksi megnyitón készült felvételek, forrás: TelePaksTV:

További hasonló témájú videók