Buták versenye: a Csavar Színház meseelőadása Füleken

A Füleki Városi Művelődési Központ Nyári Színházasdi című programjával igyekszik már kiskortól megszerettetni a színházat a gyerekekkel. A meseelőadások elsősorban a nyári hónapokban valósulnak meg szabadtéri környezetben. 2021-ben a vmk júniusra, júliusra és augusztusra tervezett előadásokat, de a járványhelyzet miatt nem minden alakult a tervek szerint. Bár egyetlen előadás sem maradt el, az időrend kissé felborult: a júliusi fellépő augusztusra tolódott, a júniusi előadás pedig végül csak 2022 márciusában valósulhat meg.

Júniusban a gyerekek a MeseFigurák Bábszínház előadását láthatták a várudvaron, melyet a Divadlo z domčeka, valamint a Paramisi Társulat meséje követett. Augusztusban, ugyancsak a várudvaron az Actores Rozsnyói Városi Színház után a Bárányfelhő Kompánia zenés-táncos színháza szórakoztatta a kicsiket, majd a Veled Kerek produkció interaktív műsorába vonta be
a gyerekeket Elek Ányos és Varró Dániel.

A Csavar Színház Buták versenye című meseelőadására március 25-én kerül sor a vmk színháztermében. A díszletes, kosztümös, zenés, táncos, interaktív mesejátékot az alapiskolások tekinthetik meg.

A mesék eltűnt korok bölcsességével megmutatják nekünk, hogy mindezt lehet jól is csinálni, noha ez még a mesehősöknek sem könnyű. A mesehős nem más, mint mintaadó személy, aki megmutatja nekünk a nehéz helyzetekből kivezető utat, a mesemotívumok pedig olyan képi szimbólumok, amelyek megdöbbentő erővel nyitnak meg előttünk addig ismeretlen, elgondolni sem mert lehetőségeket.

Egy magyar népmese (Buták versenye) segítségével rendkívül humoros megközelítésben mutatjuk be a férfi és nő közti állandó konfliktust, lélekfrissítő képet tárva a nézők elé, amelyek nemcsak a másik megértéséhez és elfogadásához segítik hozzá a nőt vagy férfit, hanem kapcsolatuk szebbé, jobbá tételéhez is, vagyis végső soron a szerelem győzelméhez. Ennek első lépése, hogy a férfi megértse és elfogadja a nőt, a nő pedig értse és fogadja el a férfit. Még a mesék sem állítják, hogy ez könnyen megvalósítható!

Díszletes, kosztümös, zenés, táncos, interaktív előadás, mely kicsiknek vidámságot és jó kedvet csinál, nagyoknak pedig gyógyírként is szolgál; utat találni a másikhoz.

Rendezte: Gál Tamás (Jászai Mari-díjas)
Látvány: Őry Katalin Rozália (Magyarország)
Előadják: Kiss Szilvia és Gál Tamás (Jászai Mari díjas)
Zene: Gál Tamás (Jászai Mari-díjas), Bodonyi András

A Nyári Színházasdi 2022-ben tovább folytatódik. A művelődési központ ezúttal is júniusra, júliusra és augusztusra tervezi a gyermekszínházi előadásokat, melyek között a helyi MeseFigurák Bábszínház és sok más fellépő mellett a Kuttyomfitty Társulatot, a Veled Kerek produkcióját és a Bahorka Társulat programját is láthatja a gyerekközönség.

Fent:

Arany János: Buda halála – a Csavar Színház előadása a Laskai Osvát Antikvárium szervezésében, 2018; részlet

További hasonló témájú videók