Ma vesznek végső búcsút Alexander Brodytól

Alexander Brody

Ma 14 órakor vesznek végső búcsút Alexander Brodytól a Fiume úti sírkertben. Az író, üzletember, reklámszakember, a magyar irodalom mecénása, mások mellett az Alibi hat hónapra antológia főszerkesztője február 13-án, 89 évesen halt meg.

Bródy Sándor 1933. január 28-án született. Budapesten nőtt fel, tizenöt évesen került Amerikába, ahol felvette az Alexander Brody nevet. A Princetoni Egyetemen szerzett diplomát, majd a Young and Rubicam reklámcégnél helyezkedett el, ahol harmincnégy év alatt kifutófiúból a cég nemzetközi igazgatója lett. 1984–1987 között a Reklám Világszövetség elnöke volt.

1993-ban vonult vissza, egyre több időt töltött Magyarországon. Alapítója a Bródy Sándor-díjnak, egyik alapítója, mecénása a Bolyai János alkotói díjnak. Kalandos életéről Megtalálni Serendipityt címmel jelent meg Nagy Józseffel közös interjúkötet. A könyvből a 24.hu mellett a Litera is közölt részletet.

Egy mondat az interjúból: 

Sajnos nagyapának és az én igazi példaképemnek, nagybátyámnak, Hunyady Sándornak az árnyéka sem vagyok, fáj ez nekem, de hát egyetlen életben minden nem jöhet össze.”

Alexander Brody nagyapja Bródy Sándor író volt, édesapja, Bródy János a magyar lóversenysport és gabonakereskedelem kiválóságaként ismert. Édesanyja Pollatschek Lilly festőművész, nagybátyja Hunyady Sándor író.

Számos kötete jelent meg, legismertebbek a Gondok és gondolatok című aforizmagyűjtemény, a Húszezeregy éjszaka – Álmok és mesék a valóságból, melyben naplóit tette közzé, több könyvet jelentetett meg Hunyady Sándor műveiből (Árnyék a napsütésben) és róla, egyet Hunyady Margitról (Egy mai történet a tizenkilencedik századból), karcolatai Hét évtized ízei és Hét évtized illatai címen láttak napvilágot, de írt neves barátairól is (Barátaim könyve), és nevéhez fűződik a több mint 20 éves, immár 25 kötetes Alibi hat hónapra tematikus antológiasorozat megálmodása és megjelentetése is. 

2005-ben elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2019-ben pedig a budapesti Írók Boltja Üveggolyó-díját. 

A Literán számos művéből és általa szerkesztett könyvből jelent meg részlet, mások mellett a Szerencse című Alibi-kötetből Réz Pál írása. (Forrás: Litera.hu)

Fent: 2011-ben az Alibi Gyerekkor című számának megjelenése kapcsán Jánossy Lajos beszélgetett vele.

Alexander Brodyt búcsúztatja: Csepreghy Nándor (aki Nagy József írását olvassa fel), Nyáry Krisztián és Alexander (Sandy) Brody.
Mindazok, akik búcsúzni kívánnak tőle, egy szál sárga rózsával érkezzenek.
A búcsúztatás ÉLŐBEN ITT  nézhető!

Nyáry Krisztián így reagált a halálhírére:

Az egyik legérdekesebb ember volt, akit ismertem. A legizgalmasabb kérdéseket tudta feltenni. Mindig kíváncsi volt. Azt pedig biztosan tudom, hogy nála udvariasabb emberrel nem találkoztam. És már nem is fogok: Sándor egy örökre eltűnt világ képviselője volt, a valódi polgári önérzet, a kifinomult ízlés, a széles műveltség, a könnyed elegancia és a komolyan vett tradíciók világáé.

Nagyapja, Bródy Sándor és nagybátyja, Hunyady Sándor Magyarországát képviselte – szigorú komolysággal és kacagó öniróniával egyszerre. Ugyanolyan kitüntető figyelemmel tudott beszélgetni egy pincérrel vagy taxisofőrrel, mint egy akadémikussal vagy miniszterelnökkel. Úgy tudta – mintegy mellékesen – megemlíteni, hogy milyen volt Einsteinnel uzsonnázni, Molnár Ferenccel reggelizni, a világ legnagyobb reklámcégét létrehozni, aztán a siker csúcsán otthagyni, hogy legszívesebben azonnal elcserélted volna vele az életedet. Az ő tanácsának is köszönhetem, hogy életpályát változtattam, és a könyvszakmába kerültem.

 

Kapcsolódó: