A Perbetén született színész: Pándy Lajos

Pándy Lajos

100 éve, Perbetén született Pándy Lajos Jászay- és Gobbi Hilda-életműdíjas színész. 1948-ban végzett az Országos Színészegyesület Színiiskolájában, majd a Belvárosi Színházban játszott.

Az 1968-as Egri csillagokból ismerhette meg a széles közönség: ő alakította Fügedyt, de játszott a Felmegyek a miniszterhezben, a Mágnás Miskában, a Kétszer kettő néha ötben és a Tanár úr, kéremben is. Olyan színészlegendákkal léphetett színpadra, mint Ruttkai Éva, Feleki Kamill vagy Csákányi László.

1951-ben alapító tagja volt az újranyíló Vígszínháznak, akkori nevén a Néphadsereg Színházának, ahol fontos része lett a teátrum életének és gazdag repertoárjának. Ruttkai Évával, Feleki Kamillal és Csákányi Lászlóval játszott együtt. Csak a Vígszínházban mintegy 80 szerepe volt. Művészete elismeréseként 1967-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

Pándy Lajos filmes repertoárja is igen gazdag volt, és műfordítóként is jelentős életművet hagyott hátra. A cseh irodalom nagy ismerője és tolmácsolója volt, Čapek valamennyi darabját ő fordította, összesen pedig ötven színdarabot és 120 hangjátékot ültetett át magyarra.

2013-ban a színházi világnap alkalmából megkapta a Gobbi Hilda-életműdíjat.

Közel 30 játékfilmben és tévéfilmben, számtalan rádiójátékban szerepelt, műfordítóként is tevékenykedett. Karel Čapek összes darabjának és Jaroslav Hašek: Švejk című művéből készült színpadi adaptációjának fordítása is a nevéhez fűződik.

A csodálatos nagykendő címmel mesekönyvet is írt, amit aztán elnevezett Perbetei meséknek, s a Kossuth Rádió: Jó éjszakát gyerekek! című műsorában el is mesélte őket.

Megírta a hiánypótló magyar olimpiai mesekönyvet Olimpia Hetedhétországban címmel.

Súgópéldány című könyvében színházról, háborúról, hadifogságról, a felvidéki kitelepítésről is írt. 

Az alábbi hangjátékban a Rádióriporter szerepében hallhatjuk:

https://youtu.be/TfXN34rjz6I