Sikerült megfejteni, honnan származik a gekkó

Leopárdgekkó. Készítette: Matt Reinbold – Flickr: Eublepharis macularius, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org

Sokak házi kedvence a leopárdgekkó. De hogy hány fajtája él szabadon, honnan származik, sokáig kérdés volt.

A Molecular Phylogenetics and Evolution című folyóirat januárban publikálta egy indiai, pakisztáni és amerikai tudósokból álló nemzetközi csapat tanulmányát, amelynek Daniel Jablonski, a pozsonyi Komenský Egyetem zoológusa is tagja. A zoológus hüllőket és kétéltűeket tanulmányoz Pakisztán környékén, és számos útja során sikerült kulcsfontosságú összehasonlító anyagokat szereznie a Pakisztáni Természettudományi Múzeummal együttműködve. Neki köszönhető, hogy választ találtak a gekkó evolúciójával és eredetével kapcsolatos kérdésekre.

Az Eublepharis nemzetségbe tartozó gyíkot és különösen az éjszakai gekkófajt (Eublepharis macularius – leopárdgekkó) több mint 50 éve vizsgálják, de elsősorban a fogságban tartott példányokat sikerült megfigyelni.

A leopárdgekkó a Közel-Keleten, Irán keleti részétől Pakisztánon és Afganisztánon át Északnyugat-Indiáig terjedt el, de Közép-Ázsiában a leggyakoribb. Ezen területek sziklás, kősivatagos, félsivatagos éghajlatú területein érzi a legjobban magát. Mivel ezeken a területeken télen a hőmérséklet 10 °C alá esik, ezért téli álmot alszik.

Az éjszakai gekkó először az 1960-as években jelent meg fogságban, amikor valószínűleg a pakisztáni Karacsi városából importálták. „Tekintettel népszerűségére, hihetetlennek tűnik, hogy a mai napig nem sikerült meghatározni ennek az ikonikus gyíknak a tenyésztett és természetes populációi közötti kapcsolatot. Például nem lehetett tudni, hogy egy faj egyetlen evolúciós vonalat képvisel-e a természetben, vagy nagyobb a genetikai diverzitása” – mondja Daniel Jablonski.

Az adatok azt mutatták, hogy a vizsgált egyed ősének fejlődését 50 millió évre tudják visszavezetni. Az új adatokból az is kiderült, hogy több faja lehet, mint azt korábban gondolták. A jelenleg felfedezett három evolúciós vonal, amely Dél-Afganisztán és Észak-India közötti területen él, tudományosan még mindig le nem írt faj. Az Indus folyó körüli terület, valamint a Hindu Kush-hegység és a pakisztáni Himalája közötti terület így valószínűleg döntő szerepet játszott e nagyon népszerű gyíkok fejlődésében.

„Több tucat fogságban élő éjszakai gekkó génjeinek kutatásával, amelyeket vadon élő populációkkal hasonlítottunk össze, be tudtuk bizonyítani, hogy azonos vagy nagyon közeli genetikai információt hordoznak. Egy evolúciós vonalból származnak, amely az E. macularius modellfajt képviseli. Vadon Pakisztán déli és középső részén fordul elő. Ez azt mutatja, hogy a foglyul ejtett gekkók tenyésztési vonalai főként az Indus folyó környékéről származnak.”

Forrás: Spravodajský portál UK

(A feliratozás a videó jobb alsó sarkában található fogaskerék ikon segítségével magyarra állítható!)