„Az a szép zöld gyep!” • Rajz János alakításai

115 éve született Rajz János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész.

Pályáját táncos-komédiásként kezdte, főleg operettekben szerepelt, de néhány évig artistaként is fellépett. A Nemzeti Színházban kiváló karakterformáló képességét értékelték legnagyobbra. Alacsony termetű, jellegzetes, rekedtes orgánumú színész volt, egyszerű megoldásai, emlékezetes jellemábrázolásai, száraz humora tette felejthetetlenné.

Sok filmben és tv-játékban szerepelt, szinkronizált és a rádió is foglalkoztatta. (Szabó Ernő 1966-ban bekövetkezett elhunyta után – a közkívánatra föltámadt – Szabó bácsi szerepét 15 évre, azaz haláláig, mintegy 750 folytatásban, ő vette át A Szabó család című rádió-sorozatban).

1976-ban saját alapítványt hozott létre, a Rajz János Alapítványt.

Bár filmeken csak 1953-tól szerepelt, élete során mégis 86 játékfilmet, rövidfilmet és tévéfilmet forgatott. Legnagyobb filmsikere a főszereplésével játszódó Dollárpapa volt.

A Rádió is foglalkoztatta. Az évtizedeken át folyamatosan jelentkezett A Szabó család című műsorban – Szabó Ernő halála után 1966-tól 1981-ig az ő hangján szólalt meg Szabó bácsi, 15 éven keresztül, több mint 750 adásban.

Az élet nagy ajándéka, hogy az utolsó filmszerepével lett halhatatlan. Rajz János gyerekek tízezreinek lett tiszteletbeli nagypapája az Égigérő fűben (1979) alakított Poldi bácsiként. A  filmből ma is gyakran emlegetjük híres mondását: „Csak az a szép zöld gyep. Az nagyon fog nekem nagyon hiányozni. A gyep.”

Embernek is olyan volt, mint amilyen színésznek: magánéletében, hivatásában mindenkor a kötelességtudás és a szerénység volt a jellemzője. Amikor 1976-ban nyugdíjba vonult, búcsúját azzal tette emlékezetessé, hogy alapítványt hozott létre, amelynek pénzösszegét minden évben a Nemzeti Színház társulatának egy-egy tehetséges fiatal női és férfi tagja kapja. A díj rangját a művésztársak ítélete adja, igazi erkölcsi elismerést jelentve a kitüntetettek számára.

Tekintsék meg 16:00 órától Lengyel József Igéző című felejthetetlen kisregényének filmes adaptációját!

Rendezte: Szinetár Miklós
Szereplők: Avar István • Rajz János • Bánhidy László

További hasonló témájú videók