https://youtu.be/-Oox2w5sMcA

Elon Musk bemutatta a Starship fejlesztés eredményeit

2019-óta, amikor az első összetákolt Starship makett előtt tartott bemutatót, ez Elon Musk első jelentős és összetett prezentációja a texasi Starbase-en. Magyar idő szerint hajnali 3 órakor kezdődött a bemutató, ezért valószínűleg kevesen látták élőben. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb részeket a majdnem másfél órás beszédből.

  • A Starship 100-150 tonna hasznos teherkapacitással, a tanker (orbitális pályán keringő üzemanyag-újratöltő változat) 200 tonna kapacitással fog rendelkezni, ezek a pályamagasságtól is függenek.
  • Az orbitális újratöltés, mely leginkább folyékony oxigén átfejtést jelent majd, két Starship egymás mellé manőverezésével fog megtörténni (1 tonna üzemanyag mellett 3,5 tonna oxidálószerre van szükség, így a folyékony oxigénből lesz szükség újratöltésre). Musk szerint 2023 végéig ez a műveletet is sikerre viszik.
  • starship
    A Raptor hajtóművek első és második generációs változata. A számok nem a súlyukat, hanem az elérhető tolóerőt mutatják. Forrás: SpaceX

    A Super Heavy első fokozat 72 MN tolóerővel fog rendelkezni. A NASA eddigi legerősebb rakétája, a Saturn-V 34 MN-ra volt képes, így ennél több mint kétszer erősebb lesz a hordozórakéta.
  • A szerviztorony, illetve a hozzá kapcsolódó infrastruktúra (emelő-elkapó rendszer, gyorsleválású karok) 13 hónap alatt jutott el a tervezéstől a megépítésig.
  • A Raptor hajtóműnél komoly fejlődést értek el. Míg a v1 185 tonna (1,814 MN), addig a v2 230 tonna (2,255 MN) tolóerő leadására képes. A tesztpadon elért legnagyobb tolóerő 244 tonna (2,422 MN) volt. Ezen kívül jóval letisztultabb lett a felépítés. Újratervezték a turbószivattyúkat, a vezetékelést, és a visszakeringtető rendszert. Az üzemi kamranyomás a 330 bart is elérheti.
  • A Starship jelenlegi küldetései között már ott van a Starlink v2 műholdak felbocsátása, a NASA HLS (Human Landing System, új holdi emberes leszállóegység) és a „#dearMoon” küldetés is. De ha a rendszer megfelelően bizonyít, nagyságrendekkel több megbízást kaphat a jövőben.
  • A Kennedy Űrközpontban is megépül egy indítótorony, illetve egy Starship gyártókomplexum is.
  • A Starship a legolcsóbb teherszállító eszközzé válhat hosszabb távolságok esetén, még a repülőgépeknél is kedvezőbb lehet.
  • Musk majdnem biztos benne, hogy a Starship még idén eléri az alacsony Föld körüli pályát. Ez azonban nagyban függ az FAA (Szövetségi Légügyi Hivatal elbírálási eredményétől a Starbase-t illetően), de Musk reményei szerint kedvező kimenetele lesz a vizsgálatnak, és márciusban jó híreket kaphatnak a hivataltól. Ha kedvezőtlen elbírálása lesz a texasi komplexumnak, akkor a Cape Canaveral-ben épülő indítóközpontra fókuszálnak majd, illetve a két korábban megvásárolt olajfúró torony indítási infrastruktúrává történő átalakítását is felgyorsítják. Az összes szükséges engedély megszerzése nagyjából egyszerre történhet meg az első prototípus felkészítésének befejezésével az orbitális tesztrepüléshez.
  • A Falcon-9 esetében 14-15 visszatérés után érték el a sikeres leszállást, a Starship esetében ez még kevesebb lehet, mivel már ismerik a technológiát és a megfelelő visszatérési folyamatot.
  • A Starshipnek nem lesz vészmegszakító rendszere, de a Super Heavy meghibásodása esetén akár önállóan is képes lehet biztonságos távolságra kerülni, vagy akár felszállni az indítóállásról.
  • A Ship belső kialakításának kifejlesztésével szemben egyelőre a gyors újrahasználhatóság kialakítása élvez prioritást.
  • Kezdetben a Crew Dragon létfenntartó rendszerét fogják a Starshipbe is beépíteni, de később, a Marsra történő hosszabb utazások során új, sokkal fejlettebb rendszert kell kialakítani.

(spacejunkie)

További hasonló témájú videók